Midtjysk Kardanservice har specialiseret sig i at få ødelagte kardanaksler til at glide perfekt igen. Det er der ikke mange, der kan, så familieforetagenet er efterspurgt af værksteder og private over hele landet.

Tom og Dennis Pedersens ekspertise ser man måske ikke ved første øjekast, men de kan få en lastbil, der har siddet fast eller kørt galt til at spinne på vejene igen – uden at den hopper og danser.

– Vi renoverer, reparerer eller bygger helt nye kardanaksler til vores kunder. Det er typisk værksteder, der kan se, at der er noget galt med kardanakslen, og så sender de den videre til os. Vi har maskinerne og erfaringen til at rette fejlene, siger Tom Pedersen, der ejer Midtjysk Kardanservice i Sdr. Omme.

Far og søn bringer bilerne i balance 2

Et nyt, stort lager

Specialværkstedet har ligget i Sdr. Omme siden 1960´erne, hvor Tom Pedersens far begyndte at reparere kardanaksler. I 2016 flyttede Midtjysk Kardanservice til nye bygninger med plads til et stort lager.

– Vi har opbygget et omfattende lager med kardanaksler og kryds til alle de gængse modeller. Det betyder, at vi hurtigt kan bytte en kardan til for eksempel en Scania lastbil eller en Mercedes Sprinter, som med et hurtigt pitstop kan komme ud at køre igen, fortæller Tom Pedersen.

På det velordnede lager ligger mange dele klar til kunderne, men niche-virksomheden har ikke det hele.

– Problemet er, at der ikke er to kardanaksler, der er ens. Derfor er både viden og specialværktøj helt nødvendigt. Nogle gange kræver det også, at vi må have både stumper og opfindergenet i brug for at løse opgaverne, siger Tom Pedersen.

Han har 25 års erfaring inden for branchen, som er lille i Danmark. Der findes ingen uddannelse, og Tom Pedersen har stået i lære hos sin far, ligesom sønnen Dennis har gjort.

– Hvis der kommer en kunde ind med en kardanaksel til en gammel Opel, kan jeg se det med det samme. Kunderne kan godt undre sig over det, men det er nok det samme som en erfaren ornitolog, der kan genkende alle fugle, siger Tom Pedersen med et glimt i øjet.

Alle opgaver kan løses

Mange private kommer med opgaver som amerikanerbiler eller andre køretøjer, hvor kardanakslen skal renoveres eller forlænges, men virksomheden holder sig ikke til almindelige køretøjer.

– Vi kan løse alle slags opgaver med noget, der roterer. Det kan være Midttank, som bygger tankbiler op fra bunden, hvor vi tilpasser og forlænger kardanakslen eller Skjern Papirfabrik, der skal have justeret de store maskiner, fortæller Tom Pedersen.

Midtjysk Kardanservice har kunder i alle hjørner af landet, og jævnligt kommer opgaver sejlende fra Grønland og Færøerne.

– Det er specielt, det vi laver, men vi nyder udfordringerne og kontakten til kunderne, som heldigvis kommer igen, siger Tom Pedersen.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.