Den almene boligforening Alfabo bringer naturen i spil i deres byggerier og lader idéerne til fremtidens bæredygtige boliger stå i fuldt flor.

For bestyrelsesformand Bent Jacobsen er bæredygtighed i byggeriet en hjertesag, der gennemsyrer hele Alfabo.

– Vi arbejder på at tænke bæredygtighed ind alle steder, hvor der er mulighed for det. Både under byggefasen, under byggeriet, men også i forbindelse med drift og vedligeholdelse, forklarer han og peger på, at flere græsområder skal lægges ud til vild natur under konceptet “Vild med vilje”.

– Vi tør godt prøve nye idéer af. En gang i mellem brænder vi nallerne, og det må vi tage med. Men i de fleste tilfælde har det givet gode resultater og rigtig glade beboere, fortæller Bent Jacobsen.

Alfabo gør byggeriet mere vildt med vilje 2

Et anderledes look

Det første frø blev sået med afdelingen Fyrværkeriparken i Kolding, hvor alle 35 boliger er bygget i træ, både inde og ude. Facaderne kræver ingen behandling, og det har skabt flere forskellige udtryk på samme hus. Det har beboerne lige skulle vænne sig til.

– I Fyrværkeriparken kunne folk ikke forstå, hvorfor træværket ikke skulle males, men til gengæld har vi fået stor ros for indeklimaet på grund af netop træbyggeriet. Folks holdninger til bæredygtigheden skal flyttes, og det kan godt tage tid, siger Bent Jacobsen.

Sidste skud på stammen af bæredygtige boliger er Søparken i Ansager, sydøst for Grinsted, hvor det indendørs træværk fra Fyrværkeriparken er tænkt ind. Boligerne har mursten på de ydre mure.

– I de boliger har vi meget tænkt over, hvilke produkter vi vil have. Derfor kommer samtlige hvidevarer i boligerne til at være i højeste energiklasse. Og dem sætter vi ind på forhånd, siger Bent Jacobsen, der påpeger, at det dermed også giver en besparelse for de nye beboere.

For selvom et godt indeklima og bæredygtige materialer er et fundament i Alfabo, er det også vigtigt, at de almene boliger skiller sig ud på kvaliteten, og det forsøger man at gøre ved for eksempel at indsætte nye hvidevarer.

Ikke bange for at prøve tingene af

De grønne tiltag er oplagte på de nye boliger, men der skal tænkes kreativt på de ældre byggerier. Blandt andet skal en af afdelingerne have nyt ventilationssystem, og her bliver tang, en af naturens ressourcer, et element. 

For nogen vil det lyde vildt, men hos Alfabo i Kolding skal tingene prøves af.

– Vi er ikke bange for at sætte nye initiativer i gang. Og vi håber på at bringe budskabet videre, siger Bent Jacobsen, der sammen med Alfabos bestyrelse har taget hul på at udrulle ambitionerne i en gennemgående strategi for bæredygtighed i hele organisationen.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.