Snart skal alle husstande i Danmark sortere i ti forskellige typer af affald. Det kommer til at kræve et stærkt system, og det har man udviklet hos PWS, hvor den fleksible skraldespand med fire rum står klar til brug.

Det kan lyde overvældende med så mange typer affald, og mange borgere er bekymrede for, at det kræver et arsenal af skraldespande i indkørslen. Derfor virker det også som en uoverskuelig opgave at gøre affaldssortering til en let og smidig vane i den travle hverdag.

Det er lykkedes for PWS med skraldespanden “Quattro Select”. Spanden har fire rum, der gør det overskueligt at sortere affald, samtidig med at man ikke behøver plastre sin indkørsel til med skraldespande.

– Hvis man som borger skal gide at sortere sit affald, så skal det være let. Det skal ikke være sådan, at man kommer ud til sin skraldespand, og så tænker hvordan var det nu, det var, siger Kjeld Jensen, der er adm. direktør i PWS Danmark, som udvikler og producerer løsninger til affaldshåndtering.

I dag er det mange steder sådan, at for eksempel rest- og madaffald eller glas og metal skal i samme affaldsrum – og hvordan var det nu med papir og pap? Den kassetænkning kommer man udover med indretningen i PWS’ spand, fordi der er plads til mindst fire affaldstyper i hver spand.

Spanden er desuden indrettet sådan, at rummene ikke er lige store. Det giver bedre mening i sorteringen af de forskellige typer affald. Madaffald fylder for eksempel meget lidt og skal have et lille rum, mens plastik fylder meget og behøver et større rum.

Hver kommune bestemmer selv, hvordan spanden skal indrettes, hvor stor den skal være og sætter selv piktogrammerne på, så det giver mening for borgerne i deres kommune.

PWS revolutionerer din grønne affaldssortering

Reduktion af restaffald

Quattro Select-spanden havde sin premiere i Herlev for cirka 10 år siden. Derefter har Egedal, Køge og Lyngby-Taarbæk Kommune købt ind på rummeligheden, og ingen af dem vil af med det igen.

Det er ikke alene blevet smartere for den enkelte borger, men det har også lettet eftersorteringen for kommunen. Skraldebilerne, som er tænkt ind i systemet, er nemlig også delt op i fire, så spanden kan tømmes direkte ned i den afdeling, der passer til affaldstypen.

– Resultatet viser, at hvis man måler på reduktionen af restaffald, har kommunerne med vores system reduceret mængden af restaffald med 40-60 procent på grund af de rene fraktioner, fortæller Kjeld Jensen.

Så selvom der skal investeres i nye skraldespande og nye skraldebiler, bliver det over tid billigere, fordi sorteringen går så let, og spildet af materiale er minimalt.

– Når man alligevel skal i gang med at investere i affaldssortering, hvorfor så ikke gå efter det, der giver den bedste brugervenlighed for borgeren og mindst arbejde til kommunen, spørger direktør Kjeld Jensen.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.