Marianne Bülow har det mest fantastiske arbejde som bedemand, hvor hun kan gøre en forskel for andre i en ofte svær situation. Bülows Begravelsesforretning har afdelinger i Ringkøbing, Holstebro, Skjern og Hvide Sande.

Da Marianne Bülow var purung tog hun telefonen for sin mor, der også var bedemand og startede Bülows Begravelsesforretning i Ringkøbing i 1993.

– Jeg passede nogle gange telefonen for min mor, og jeg oplevede den glæde, hun kom hjem med, og som 13-årig vidste jeg, at jeg skulle være bedemand, fortæller Marianne Bülow.

Efter forskellige jobs i butik og på plejehjem startede hun som 26-årig i Bülows Begravelsesforretning og blev en af landets yngste bedemænd. Det var i 2007, og i dag har Marianne Bülow overtaget forretningen, der stadig drives fra Ringkøbing med afdelinger i Skjern, Hvide Sande og senest Holstebro.

Nærvær og ordentlighed

– Vi er fire bedemænd, som er rigtig tætte og er et godt team. Vi hjælper hinanden og får talt ud om de svære ting, når det er nødvendigt. Det er lidt tilfældigt, at vi alle er kvinder, men fordelen i den her branche er, at vores omsorgsgen ligger højt, siger Marianne Bülow.

For Bülows Begravelsesforretning er den personlige kontakt, nærvær og ordentlighed helt centralt i arbejdet, hvor en lille del handler om døden, men den største del foregår sammen med de levende pårørende.

– Vi giver os tid til at møde de pårørende, hvor de er og lytter til, hvad de har brug for. Vores nærvær er vigtigt, og derfor sidder vi ikke bag en pc, men med papir og kuglepen, når vi møder dem. Vi har ikke uniform på, men vores almindelige tøj så det ikke bliver for stift, og det har mange pårørende gennem tiden fremhævet som rart og ikke så højtideligt, understreger Marianne Bülow.

 

Begravelsessamtalen begynder ofte med, at bedemanden gerne vil se et billede af den afdøde, så det ikke bare bliver en ny afdød, men et levet liv – en livshistorie. Det er vigtigt for Marianne Bülow og hendes kolleger, at begravelsen eller bisættelsen bliver så personlig som muligt for de pårørende. Hvis de ønsker det.

– Vi gør altid vores bedste og synes, at vi har et fantastisk arbejde, hvor vi kan gøre en forskel for pårørende, der kan sidde i en svær situation. Hvis vi kan gøre det en smule lettere for dem, så er det en glæde for os, selvom det kan være svært og trist, smiler Marianne Bülow.

De pårørende inddrages

Døden er ikke samme tabu som tidligere, og det prøver Bülows Begravelsesforretning at imødekomme ved at lade de pårørende hjælpe med at gøre de afdøde i stand og lægge dem i kisten.

– Vi mener, at det vigtigt at inddrage de pårørende, og mange ønsker at være med, da det kan føles underligt først at se den kære igen til begravelsen. Børnene får lov til at være med til at lukke kisten og sætte skruerne i, så det bliver mere naturligt for dem, siger Marianne Bülow.

Fremtiden ser positiv ud for Bülows Begravelsesforretning. Det er ikke meningen, at forretningen skal ekspandere yderligere, men Marianne Bülow glæder sig til at blive mere kendt i Holstebro, hvor hun bor med sin familie – for hun vil gerne give sine mandlige kolleger et kvindeligt modspil.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier