Én gang om året varmebehandler Lantmännen Cerealia Danmark det 50.000 kvadratmeter store produktionsareal på Havnemøllerne i Vejle. Processen tager 14 dage og sikrer kunderne, at virksomhedens produkter har høj fødevaresikkerhed.

Lantmännen Cerealia har stort fokus på fødevaresikkerhed. Hovedingredienserne i arbejdet med at sikre et rent produktionsmiljø er blandt andet varmebehandling og 11.000 årlige rengøringstimer. I disse uger har virksomheden gang i varmebehandlingen af de 50.000 kvadratmeter produktionsarealer på Havnemøllerne i Vejle. En proces som minimum foretages en gang om året.

– Vi har rigtig god erfaring med varmebehandling. Formålet er at slå eventuelle levende insekter som møl og rismelsbiller samt deres æg ihjel. I den flerårige periode, hvor vi har varmebehandlet, er der sket en stor reduktion i mængden af møl og rismelsbiller, siger teknisk chef i Lantmännen Cerealia Danmark, Claus Juhl Nielsen.

– Dette ses tydeligt via vores monitoreringsarbejde, som omfatter flere aspekter såsom skadedyrsrunderinger, ugentlige tilsyn af alle mølfælder og monitorering af melprøver i klimarum med optimal temperatur og fugtighed for vækst af møl. Kombinationen af vores årlige varmebehandling og de mange andre forebyggende foranstaltninger gør, at vores varer bliver produceret i et rent miljø, siger Claus Juhl Nielsen.

Varmebehandling er en større operation

Under varmebehandling bliver de forskellige afdelinger på Havnemøllerne lukket ned skiftevis i løbet af 14 dage, og maskiner og bygninger varmes op til 60 grader i et døgn. Det slår eventuelle insekter ihjel.

– Det er en større operation og kræver en koordineret indsats mellem produktion og salg. Vi skal sikre os, at vi har produkter på lager til at håndtere efterspørgsel i den periode en afdeling er lukket ned. Under varmebehandlingen overvåger vi temperaturen i bygningen med billeder og video, så vi har termografisk dokumentation for varmebehandlingen, siger Claus Juhl Nielsen.

Skåner miljøet og giver fødevaresikkerhed

Varmebehandling som insektbekæmpelse er mere skånsomt for miljøet og vores udstyr, end brugen af kemikalier er, understreger Claus Juhl Nielsen.

Varmebehandlingen udføres af personale fra møllerne i samarbejde med eksterne varmebehandlingseksperter. Til opgaven lejer Lantmännen Cerealia Danmark 72 el-ovne og 75 varmefordelingsblæsere.

– Varmebehandlingen er ikke et krav fra myndighederne. Vi gør det for at sikre kvalitetsprodukter til vores kunder. Med varmebehandlingen sørger vi for, at de er produceret under forhold, som sikrer en optimal fødevaresikkerhed, siger Claus Juhl Nielsen.

Varmebehandling sikrer høj fødevaresikkerhed 3

Nyhed til hjemmeside skrevet af Speakloud for Lantmännen Cerealia Danmark.