Med en maritim profil og Danmarks største, sejlende træskib, Den Store Bjørn, giver skolen Søgårdhus udfordrede unge nye muligheder for at komme på ret kurs. Det sker gennem nærvær, respekt og kammeratskab ombord på det 47 meter lange træskib og på skolens afdelinger i Aabenraa og Vamdrup.

Søgårdhus har en maritim profil med et bredt udvalg af aktiviteter, hvor sejlads med skibene Den Store Bjørn, Viking, Ocean Spirit og RIB-bådene giver eleverne mulighed for at opnå praktisk duelighedsbevis og speedbådscertifikat. Under havoverfladen er dykkerlivets udfordringer særligt spændende, og de unge kan erhverve sig et dykkercertifikat under PADI og SSI-systemet.

På Søgårdhus bliver unge styrmænd i deres eget liv 2

Selvværd, sport og sømandskab

Eleverne møder almene maritime færdigheder ved at stå på vandski, waveboard, kneeboard, surfing og sejle i kajak, og gennem læring af godt sømandskab og navigation skabes et godt afsæt for, at de unge klarer sig videre i livet. Selvværd og livsmod skærpes gennem disse sejrsbekræftende udfordringer og det stærke og nødvendige kammeratskab, der knytter sig hertil.

På Søgårdhus er sport og fysisk aktivitet også en vigtig del af dagligdagen, hvor de unge kan dyrke fitness- og styrketræning, fodbold, volleyball, bordtennis, motocross og lignende sportsgrene. Rejseoplevelser og ekskursioner er anden vigtig del af skolen, som er med til at give de unge viden om samfund, kulturer og naturforhold. Samtidig udvikles kammeratskabet og erfaringer med succes i samværet med andre.

De erfarne medarbejdere på Søgårdhus arbejder henimod, at alle programmer, aktiviteter og undervisning skal skabe rum og lyst til selvudvikling og læring. Gennem de maritime, sportslige og fysiske udfordringer i dagligdagen, rejser og togter med skibene skaber de unge naturligt personlige styrker til at gennemføre de skolemæssige fag.

DCIM100MEDIADJI_0228.JPG

De unge lykkes

I skoledelen tilbydes alle folkeskolens fag, og det lykkes for de fleste elever at gennemføre folkeskolens afgangsprøve, som mange af de unge har udfordringer med.

Søgårdhus råder over avanceret, digitalt udstyr – blandt andet computerspil som Counter-Strike, Virtual Reality og Virtual Racing, som er med til at styrke fællesskabet og læringen.

Skolen vægter forskelligartede aktiviteter og undervisning, og praktisk arbejde værdsættes på lige fod med det boglige. Færdigheder og kundskaber er vigtige, men medindflydelse og ansvar for egen læring, udvikling og modning er helt afgørende for Søgårdhus.

Det bærende princip for unge og voksne på Søgårdhus er samarbejde, kammeratskab og respekt, og med det afsæt skabes forudsætninger for, at eleverne selv tager roret og bliver styrmænd i deres eget liv. Det lykkes for de fleste, der bliver motiverede til at få en uddannelse – og i flere tilfælde bliver det til søs.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier