Anlægsgartner Lauge Bonde har været en del af projektet “Vejen ud mod Alpe d’Huez 2021”, hvor 12 unge mennesker igennem cykelløb og praktikforløb kæmper sig til toppen af en ny tilværelse. Projektet sluttede med en cykeltur på det berømte og berygtede bjerg Alpe d’Huez i Frankrig.

– Vi vil gerne være med til at gøre en forskel for et ungt menneske, som har haft det svært. I dag skal man passe ind i en kasse for at finde sig til rette i systemet, og det er ikke altid let for unge mennesker. Med det projekt kunne vi bidrage til, at Dennis kan få en bedre tilværelse med et arbejde at stå op til om morgenen, siger Lise Bonde, der er økonomiansvarlig i anlægsvirksomheden.

Efter projektets afslutning er Dennis Johannsen blevet ansat som arbejdsmand hos virksomheden, hvor han hjælper til på værkstedet og ude på projekterne. Endnu har de ikke talt om uddannelse, men det er heller ikke det vigtigste lige nu, mener Lise Bonde.

– I vores branche og mange andre håndværkerfag går vi ikke så meget op i fine karakterer og systemtækning. Vi mener i stedet, at hvis man har viljen og lyst til at arbejde, så kan vi lære de unge mennesker resten, fortæller hun.

Alle er lige

– Vi tager meget gerne unge mennesker ind, lærer dem op i faget og er med til at dygtiggøre dem. Vores medarbejdere spiller også en stor rolle i det, fordi de er med til at lære dem op og præge dem, forklarer Lise Bonde.

Det store ansvar for unge lærlinge og arbejdsmænd er ikke noget nyt hos anlægsgartneren. Grundstenene i virksomheden er ordentlighed og ansvarlighed, og derudover er virksomhedens kendetegn en stor samhørighed blandt medarbejderne.

– Vi er som en stor familie i virksomheden. Vi kan godt lide at være sammen, også uden for arbejdstiden. Vi har en god tone, og vi er alle sammen lige, uanset hvilken uddannelse man har. Vi ser vores forskelligheder som en styrke, fortæller Lise Bonde, der sammen med sin mand og direktør for virksomheden Lauge Bonde startede virksomheden for 25 år siden.

Anlægsgartner Lauge Bonde hjælper unge med at bestige livets Alpe d'Huez 2

Startede med en trillebør

– Det startede med, at vi købte en bil og en trillebør for 25 år siden, og lige så stille er virksomheden vokset til de 35-40 mand, vi er i dag, fortæller hun.

Lauge Bonde startede virksomheden, og Lise Bonde tog sig af papirarbejdet. Dengang var arbejdet mest haver, fliser og belægningsarbejde, men siden har Lauge Bonde taget en kloakmesteruddannelse.

I 2014 udvidede virksomheden yderlige, hvor Uffe Bjerg købte sig ind som medejer, og samme år flyttede virksomheden til de gamle Velux-bygninger mellem Borris og Troldhede.

I dag tæller virksomheden både anlægsgartnere, maskinførere, anlægsstruktører og en række lærlinge, så Anlægsgartner Lauge Bonde både kan klare de større entreprenøropgaver, men samtidig holder fast i de mindre haveprojekter for private, hvor virksomheden startede for 25 år siden.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.