Odense Kommune har en målsætning om at blive klimaneutral i 2030. For borgmester Peter Rahbæk Juel (S) handler det om at give en bedre verden videre til næste generation, og han sætter gerne kursen for en mere bæredygtig fremtid i kommunen.

Rejsen mod at blive klimaneutral bliver hård, men i Odense er man indstillet på at lægge et ekstra stykke arbejde på vejen mod en grønnere fremtid, og visionerne for forandringen er på plads.

– Det bunder i viljen til at gøre en forskel. Jeg vil i hvert fald gerne kunne fortælle mine børn, hvad jeg og Odense Kommune var med til at gøre, da vi havde muligheden, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Stor bevidsthed om udfordringerne

Næste skridt i de høje ambitioner bliver at skabe rammerne for, at Odenses borgere kan tage del i kampen. Det skal især være noget, der har en effekt i det store CO2-regnskab, når borgerne bliver bedt om at ændre fundamentale ting i deres hverdag.

– Vi har en klimavision. Nu skal vi i gang med at lave klimahandleplaner. Dem skal vi have borgere, erhvervslivet og foreninger til at involvere sig i, så de føler, det bliver deres klimahandleplaner. Ellers får vi ikke skabt den nødvendige forandring, siger han.

Peter Rahbæk Juel oplever et stærkt engagement, når han taler med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og foreninger. Der er en stor bevidsthed om udfordringerne, og han møder god opbakning til de høje klimavisioner i byen, fortæller han.

– Men jeg oplever også, at der er mange, som gerne vil, men er usikre på, hvordan de selv kan tage næste skridt ind i den bæredygtige fremtid. Og det er jo dér, vi skal hjælpe hinanden. Vi skal som kommune være gode til at sætte kursen i klimakampen, siger han.

Peter Rahbæk Juel

Et grønt erhvervseventyr

Her bliver især erhvervslivet en helt central aktør. Virksomhederne skal levere løsningerne, men de har også stor betydning for egne og borgernes adfærd. For eksempel når det kommer til transporten, der er den helt store synder i Odenses CO2-regnskab.

– Jeg tror på, at der gemmer sig et grønt erhvervseventyr i Odense. Vi har mange dygtige iværksættere og virksomheder, som arbejder med den grønne omstilling. Et stærkt partnerskab med dem kan være med til at skubbe vores klimambition fremad, siger borgmesteren.

– Når vi har muligheden, så har vi også forpligtelsen til at gå efter den. Det handler simpelthen om at kunne give den bedst mulige verden videre til de næste generationer. Vi håber, at vi med vores handlinger og vilje til at gå forrest kan trække borgere, erhvervslivet og foreninger med, fortæller Peter Rahbæk Juel.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.