120 lejeboliger er vokset frem i centrum af Billund i et spændende byggeri i flere niveauer, med grønne tage og plads til både fællesskab og privatliv. Beboerne tæller unge, børnefamilier, ældre og flere aktører inden for sundhedsområdet har åbnet en praksis i nybyggeriet LOOPS.

I Billund står ikke meget stille, og med 120 nye, almene boliger har Billund Boligforening taget endnu et spadestik til at udvikle byen og sørge for gode boliger til de mange boligsøgende. 

– LOOPS er resultatet af et glimrende samarbejde mellem Billund Kommune, Billund Boligforening og Junge Byg, der har skabt almene boliger i et bymiljø lidt ud over det sædvanlige. Ungdoms- og familieboliger matcher hinanden sammen med sundhedsudbydere som læger, psykologer, massører og osteopater, siger Niels Klausen, der er byggechef hos Bovia, som administrerer LOOPS.

Lysindfaldet er vigtigt

Byggeriet består af 100 almene familieboliger, og i en fløj for sig selv ligger 20 ungdomsboliger, mens erhvervslejemålene findes i stueetagen. LOOPS blev indviet i begyndelsen af året, og der er kun få boliger, der endnu ikke er lejet ud.

– Lejlighederne er meget forskellige 1-4 værelsesboliger med størrelser på mellem 48 – 112 m2. Indretningen varierer, men det er ens for dem alle, at de har et stort lysindfald. Der er ingen mørke kroge, hvor man skal sidde og føle sig trist om vinteren, fortæller Niels Klausen.

Når man træder ind i LOOPS, er det tydeligt, at muligheden for et godt fællesskab er en vigtig del af byggeriet. De varierede boliger snor sig om et fælleshus, Kernen, der sammen med 4 pladser udgør det centrale element, hvor beboerne naturligt mødes og kan samles.

– Kernen er et fælleshus, hvor beboere og andre kan mødes til for eksempel fællesspisning eller kulturelle arrangementer som foredrag og koncerter. Der er AV-udstyr og moderne faciliteter. Beboerne kan kvit og frit bruge huset med plads til 60 personer til private selskaber, siger Niels Klausen. 

Bovia 2

Fællesskab og egen gårdhave

I forbindelse med Kernen ligger 3 gæsteværelser, som beboerne kan benytte, hvis de får brug for ekstra plads til overnattende gæster. Det er en af de andre fordele og nye tiltag ved byggeriet på Ole Kirks Vej.

– Billund Boligforening og de involverede bygherrer har været gode til at se beboernes behov og skabe optimale rammer for det gode naboskab. De fælles terrasser med orangeri og det centrale torv med niveaudeling er spændende mødesteder, mens de private terrasser og gårdhaver giver beboerne mulighed for at trække sig lidt tilbage, fortæller Niels Klausen.

Boligerne er bygget i gedigne materialer og lever fuldt op til alle standarder for byggeri i 2022. Facaden er mursten, da det er en langtidsholdbar og stabil løsning, der bevarer sit udtryk.

– Lysindfaldet har som nævnt været vigtigt for os, og indeklimaet med Genvex-anlæg er som køkken og bad helt i top. Vi har samme standarder som et privat byggeri, men du finder ikke en guldvandhane på badeværelset hos os, smiler Niels Klausen.

Sundhed i stueetagen

Det særlige ved LOOPS i Billund er sammensætningen af unge studerende, familier, ældre og erhverv i samme almennyttige byggeri. Tilmed er det erhverv, som kan være gode at have tæt på.

– Det er læger, psykologer, diætister, yogaundervisere, massører, osteopater og forskellige terapeuter, der er rykket ind i erhvervslejemålene. De kan være med til at skabe liv i boligkarréen, men også være til glæde for beboerne, siger Niels Klausen.

Skrevet af Speakloud for Bovia.