Natalie Pedersen har gennem hele sit liv været kunde hos Jørgen Gaarde, og snart afløser hun ham som linseoptiker hos Profil Optik Sønderborg. Jørgen Gaarde skal nemlig på pension efter sammenlagt 40 år i butikken på Jernbanegade. 

Fra barnsben har Natalie Pedersen fået lavet speciallinser hos Jørgen Gaarde i Profil Optik-butikken i Sønderborg. Deres mange gode snakke ved konsultationerne gav Natalie Pedersen lyst til at blive optiker, og da hun sidste år var færdiguddannet, foreslog Jørgen Gaarde, at Natalie skulle blive linseoptiker. 

Når han i slutningen af februar går på pension, er hun klar til at indtage pladsen på den anden side af spaltelampen. 

– Jeg er meget tryg ved, at Natalie overtager min stol. Det bliver hun god til. Hun har interessen og lysten, og det er som bekendt det, der driver værket, siger Jørgen Gaarde om sin efterfølger. 

Det bliver i samarbejde med sine to kolleger, Dina Jørgensen og Jannie Heskjær, at Natalie Pedersen overtager linsekunderne, og de er alle klædt godt på til at overtage linseafdelingen i Profil Optik Sønderborg, med både uddannelse og oplæring.

– Jeg glæder mig til for alvor at tage over. Det er en kæmpe gevinst at have en faglig mentor som Jørgen. Han har lang erfaring, så der er virkelig mange guldkorn at få med. Og så ved jeg jo, at jeg altid kan ringe til ham, siger Natalie Pedersen. 

Jørgens Gaardes kunde overtager optikerstolen 1

Kunder fra hele Sønderjylland 

Jørgen Gaarde gik første gang ind ad døren i 1981, og gennem omkring 40 år har han specialiseret sig i kontaktlinser. Siden 1987 har han arbejdet med det hver dag.  

Optikerens specialiseringen har betydet, at butikken har fået kunder og klienter fra hele Sønderjylland og endda fra øjenafdelinger på både Odense og Aarhus Universitetshospital med specielle forespørgsler. 

– Jeg er taknemlig for, at jeg har fået lov til at være en del af udviklingen i butikken. Det har jo gjort, at jeg er blevet hængende. Så længe man udvikler sig et sted og får lov til det, så gør det dagligdagen spændende, siger han. 

Sammenlagt har Jørgen Gaarde været på Jernbanegade i 40 år og været medejer fra 1992-2008. Det er ikke alle dage, han har kigget folk dybt i øjnene bag glasset. Igennem årene har han også undervist optikerkollegaer i hele landet og siddet i kontaktlinseudvalget hos Profil Optik.

I lære som pensionist 

Nu venter en anden hverdag, hvor han i stedet skal være både husfar og morfar med stort M. Der bliver mere tid til fisketure, korsang og alternativ behandling, som Jørgen Gaarde har stor kærlighed til og uddannelse i.  

– Mange kunder har jeg kendt lige så længe, jeg har lavet linser. Vi har fået mange gode snakke om andet end lige øjnene. Som jeg har sagt til flere af dem, så skal jeg i lære igen. “Nå?” Ja, i lære som pensionist, griner Jørgen Gaarde. 

Den sidste dag Jørgen Gaarde går ud af Profil Optik Sønderborg bliver fredag 24. februar. Derfor inviterer Profil Optik Sønderborg til afskedsreception samme dag fra kl.13-17 til de kunder og partnere, som vil sige farvel til Jørgen Gaarde.

Skrevet af Speakloud for Jyske Fynske Medier