Ringkøbings grønne boligforening bygger 47 passivhuse, der ikke skal opvarmes, midt i naturen.

I udkanten af Ringkøbing er et særpræget boligområde, Naturbydelen Ringkøbing K, ved at tage form. Realdania står sammen med kommunen bag udviklingen af det smukke naturområde ved fjorden, som Ringkøbing-Skjern Boligforening er en del af.

– Vi skulle bare være med og står snart med nogle boliger, som vores arkitekt har kaldt noget af det mest bæredygtige byggeri i Danmark. Det er vi stolte af og håber, at passivhusene også vil kunne tiltrække andre grupper beboere, end vi er vant til, siger Karsten Håkonsen, formand for Ringkøbing-Skjern Boligforening.

Intet varmespild

De supergrønne boliger er såkaldte passivhuse, som reelt ikke kræver noget form for opvarmning.

–  Der er ingen fjernvarme, og radiatorerne i hvert rum er der kun, fordi det er et lovkrav. Opvarmningen foregår ved solindfald, varme fra pc´en og andre naturlige varmekilder. Hvis der bliver brug for mere varme, har boligerne et ventilationsanlæg med indbygget radiator, forklarer Bo Lodbjerg, der er direktør i boligforeningen.

Varmeudgifterne er lig nul i boligforeningens grønne satsning, men ligger der så ikke en stor elregning og lurer?

– Elregningen er lidt højere, men der er en lavere elpris, fordi husene får solceller på taget. Husene er så velisolerede og ekstremt tætte, at der ikke går varme til spilde. Jeg plejer at sige, at et nyforelsket par kan varme det hele op to gange, smiler Karsten Håkonsen.

Indeklimaet i de nye passivhuse er helt top, selvom de er så tætte. Det skyldes genveksanlægget, som konstant udskifter luften. Valget af husenes facadematerialer som skiffer og thermowood er et andet bæredygtigt valg, der øger holdbarheden og kræver mindre vedligeholdelse.

RS_Bolig

Indbyggede solceller

Hvis det bliver en succes med de 47 passivhuse i Ringkøbing og Tarm, hvor der også bygges, etableres en etape mere i Naturbydelen, men der satses også grønt andre steder.

– Boligområdet Alkjærparken har lige fået nyt tegltag med indbyggede solceller. Det er en æstetisk, flot løsning, som er diskret og giver en længere holdbarhed. Beboerne har selv stemt for det, og i det hele taget oplever vi en grøn bevidsthed hos mange af vores lejere, siger Bo Lodbjerg.

Han og bestyrelsen vil gerne fortsætte den grønne bevægelse i boligforeningen, som både er nødvendig og giver øget livskvalitet.

– Det gør, at vores lejere kan nyde livet med god samvittighed. Som boligforening skal vi ikke gå foran, men vi vil gerne. Det også derfor, at vi har sat ladestandere til elbiler op ved et par afdelinger og har fremtidssikret vores affaldssortering, så vi er klar til at kunne sortere meget mere, siger Bo Lodbjerg.

– Ja, det gik galt, da vi ansatte Bo som direktør. Hvis der er nogen, der tænker grønt, så det er ham, siger Karsten Håkonsen om sin direktør, som han, sagt på vestjysk, er ganske godt tilfreds med.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.