Dagene hos værktøjsmagerne i Horsens er sjældent ens, men det øger den kreativitet og kvalitet, som tiltrækker kunderne og forhåbentlig et par medarbejdere mere. 

Selvom Horsens Værktøjsfabrik kan være svær at få øje på i industrikvarteret i det sydlige Horsens, finder mange kunder alligevel vej til de løsninger, som værktøjsmagerne fabrikerer. 

– Det er ikke bare et stykke værktøj, vi leverer. Det er lige så meget dét, der går forud for produktionen. Den sparring og det samarbejde, vi har med kunden, er vigtig for at finde den bedst mulige løsning, fortæller en af stifterne, direktør Jørgen Olesen. 

Ofte sætter de sig ned omkring et bord med alle parter for at udvikle eller optimere på produktet. 

– Vi laver både ting helt fra bunden, hvor vi får en skitse fra kunden, og så bygger vi et værktøj til det. Andre gange kommer de ind med noget, der næsten er færdigt, men mangler lige de sidste justeringer, så det kan fungere optimalt, forklarer Jørgen Olesen.  

Kreativitet og stor viden 

Hos Horsens Værktøjsfabrik spænder produktionen bredere end de fleste. Her kan blandt andet laves 

 3D-konstruktioner, modning af emner, støbeforme, snit-, stans-, træk-værktøjer, reparation og vedligehold. 

– Vi producerer et bredt spekter af emner. Nogle opgaver kan vi lave på et par timer, og andre tager flere måneder. Det kan være små elementer, som man ikke ser i hverdagen, men som har en stor betydning for kunden, fortæller Bonny Laursen, der er værkfører i virksomheden. 

I de senere år er specialmaskinerne blevet en stor del af produktionen, hvor fabrikken i samarbejde med kunden konstruerer individuelle løsninger. Eksempelvis ønskede en kunde el-pressere. 

– Klima- og energimæssigt havde kunden et ønske om at reducere energiforbruget og støjen, så vi har i godt et år udviklet på el-pressere, som snart står færdig, fortæller Jørgen Olesen. 

– Det er i høj grad vores kreativitet, knowhow og fleksibilitet, som folk køber ind på. Vi ser på projekterne med nye øjne, og det skal nogen gange til. Vi ser mulighederne, hvor andre ser udfordringer, fortsætter han.

Horsens Værktøjsfabrik leverer mere end bare et stykke værktøj 2

Sjovt og udfordrende at gå på arbejde 

En del af medgangen i virksomheden skyldes især kombinationen af nye kompetencer og erfaring. Blandt de i alt 14 ansatte spænder alderen fra den 17-årige læring til den 74-årige værktøjsmager.  

– Min medkompagnon Jan Dige og jeg har skabt den velfungerende og velkonsoliderede virksomhed, den er i dag. Her har vi en hel flad organisation. Vi løser tingene i fællesskab, siger Jørgen Olesen. 

Derfor er der også plads til et par ekstra værktøjsmagere hos Horsens.

– Det er sjældent den samme opgave, vi laver her. Det er sjovt og udfordrende at gå på arbejde hver dag, og vi har mange års erfaring, som nye medarbejdere kan trække på, understreger Bonny Laursen.

Skrevet af Speakloud Jysk Fynske Medier