På Danmarks Jernbane Museum i Odense er de gamle lokomotiver vækket til live i universet Koblingerne, som skal give børn mod på flere museumsbesøg. 

Mød Karen, Odin, Molly, Morten, Yrsa og Køf og ikke mindst Lokomotivmester  

Busse, som sørger for, at alt går til, som det skal. De seks lokomotiver på Jernbanemuseet inviterer i det nye univers børn og voksne på en oplevelse ud over det sædvanlige. 

–  Det handler om at give børnene en god viden, samtidig med at de også synes, det er sjovt at komme her. Det er ikke bare en legeplads, der skal holde børnene beskæftigede, mens de voksne går på museum. Med universet har vi skabt substans i børnehøjde, fortæller Anna Back Larsen, der er formidlingschef på Danmarks Jernbanemuseum. 

Man kan altid besøge Lokomotivmester Busses værksted, og siden lanceringen har man i skoleferierne kunne se skuespil med lokomotiverne. 

– I vinterferien havde vi for eksempel et skuespil med en klimavinkel, der handlede om brændstof og brændstofforbrug, siger Anna Back Larsen. 

Det helt store tilløbsstykke bliver i starten af maj, hvor museet åbner dørene for en weekend med et hav af aktiviteter. Her bliver det muligt at møde og køre en tur med de seks lokomotivvenner på skinnerne ved museet. 

 

Jernbanemuseet inviterer børn i alle aldre på togrejse 3

Første museumsbesøg er vigtigt 

Universet er udviklet til børn i alderen 3-7 år i samarbejde med ”Teateret, der gik i sort”, som er fast samarbejdspartner med Danmarks Jernbanemuseum og flere gange har stået for sjove skuespil blandt lokomotiverne. 

Universet med Koblingerne er ret nyt og blev offentligt lanceret i september 2022. Siden har der været aktiviteter i jule- og vinterferien, snart påsken og så det store event i maj. 

– Vi vil gerne give børnene et godt første museumsbesøg, som er både spændende og sjovt for dem. Og selvfølgelig så de får lyst til at lære mere i andre sammenhænge, både på andre museer og i institutionen eller i skolen, siger Anna Back Larsen.  

Lige nu er universet med Koblingerne udviklet til børnefamilier af alle typer, men Jernbanemuseet arbejder på at åbne for aktiviteter til børnehave- og skolebesøg. Man planlægger for eksempel et samarbejde med UCL, der kan udvikle forløb til netop institutionerne. 

– Når vi udvikler nyt, så tager vi eksterne med på råd, så vi ikke bare sidder som museum og tænker, at det sikkert virker meget godt for dem ude i virkeligheden. Så der skal et samarbejde til, men det skal også passe ind i årsplanerne, forklarer Anna Back Larsen.  

Jernbanemuseet inviterer børn i alle aldre på togrejse 2

En stor dag med Koblingerne 

De seks lokomotivvenner er også vagt til live i film og bøger og opgaver, der skal løses. Koblingerne har endda sin egen titelmelodi.  

På Koblingernes hjemmeside kan børnene gå på opdagelse i universet, hvor der er profiler på hver af de seks venner, ligesom der er der både spil, opgaver og tegne- og perleskabeloner. 

En stor dag med Koblingerne løber af stablen 5.-7- maj, hvor der bliver skuespil, ansigtsmaling, præmier, biografvisning og mange andre aktiviteter. Og ikke mindst kan man køre en tur med af Koblingerne på museets egne skinner med både damp og diesel.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier