Uanset om du kommer med en trailer eller container med metal og jern, så byder Niels Pihlman dig velkommen i sin forretning i Horsens. Her kan alle bidrage til genanvendelsen, og det gør flere i stor stil.

Direktør og stifter af virksomheden Niels Pihlman guider lige en ny vognmand med et læs jern mod den rigtige container på pladsen. Dagligt kommer der mange forbi med alt fra en stor container fyldt med metaller fra en lokal industrivirksomhed til en privatperson med et bilbatteri, der skal skrottes.

Pihlmans Jern og Metal er, hvad man i gamle dage ville omtale som en skrothandler, og selvom folk stadig afleverer deres jern- og metalskrot og får en sum penge for det, er virksomhedens funktion blevet vigtigere med årene.

– Genanvendelse af industrimaterialer er noget, der fylder stadig mere i både industrien og hos private. Folk har i høj grad fået øjnene op for genbrug. Nogle af de ting, man alligevel sorterer, kan der være lidt økonomi i også, og så kører de det herud i stedet for på genbrugspladsen, siger Niels Pihlman.

– Selvfølgelig er det også vokset i industrien, men det er særligt på den private del, at vi oplever mere opmærksomhed på bæredygtighed, fortæller han.

Andelen af private, der kommer forbi med skot, er vokset, men hoveddelen af kunderne hos Pihlmans Jern og Metal er fra industrien og landbruget, som afleverer materialer i større skala. Virksomheden modtager og sorterer blandt andet zink, rustfrit stål, bly og jern.

 

Hos Pihlmans kan alle aflevere deres jern og metal 1

Plads til den lille mand

Når materialerne kommer til Pihlmans Jern og Metal, bliver de vejet og sorteret, så afregningen kan klares med det samme, hvis kunden ønsker det. Herefter sorteres jernet og klippes i mindre stykker, som kan sælges videre til større genanvendelsesvirksomheder i ind- og udland.

Det er netop noget af det, der adskiller Niels Pihlmans forretning fra nogle af de større. Her kan også private komme af med deres skrot 

– Vi kan betjene alle. Om du kommer med en pose med 5 kg dåser eller med en container fyldt med 10 tons jern, så er der plads til, at du kan få det læsset af hos os, fortæller Niels Pihlman.

– De store har valgt kun at gøre forretning på at tage større mængder ind, og det betyder, at vi er nogle af de eneste, private eller lokale landmænd kan sælge materialerne til.

Vognmænd henter og bringer

Niels Pihlman overtog forretningen i 2002, og med årene er virksomheden vokset til fem medarbejdere. Og det er et rigtig fint lejde, til hvor forretningen er i dag.

Forretningen har selv en lastbil, der kan hente materialer i hele Midtjylland, men ellers er der gode samarbejder med de lokale vognmænd, der henter og bringer containere på for eksempel byggepladser og i industriproduktionen.

– Uanset om vi får besøg af en af vores faste vognmænd, den lokale landmand eller hr Jensen med sin trailer, så møder vi dem med et smil og god rådgivning til, hvor tingene skal være. Det gør bare det hele nemmere og sjovere for os alle, siger Niels Pihlman.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier