Bevægende taler, smukke musikalske indslag og imponerende springshows stod i kø, da knap 350 gæster og 192 elever tog en flot afsked med Vesterlund Efterskoles mangeårige forstanderpar Anne Nyhus og Ole Kirk. Anne Nyhus og Ole Kirk blev fredag eftermiddag hyldet for deres 38 år på Vesterlund Efterskole. I 26 af årene dannede ægteparret et stærkt forstanderpar, hvor Anne Nyhus’ lederskab i kombination med Ole Kirks snusfornuftige tilgang til økonomien skabte det stærke fundament, Vesterlund Efterskole i dag hviler på. ”I Anne og Oles tid som forstanderpar har Vesterlund Efterskole udviklet sig markant. Skolen har næsten fordoblet elevtallet, ligesom der er lange ventelister i de kommende år. Der er mange årsager til succesen. Eksempelvis modet til at bygge nye faciliteter og skabe et efterskolefyrtårn inden for gymnastikken. Men også musikshowet, friluftslivet og en stærk boglig profil har trukket elever til Vesterlund Efterskole”, fortæller næstformand for Vesterlund Efterskoles bestyrelse Anders Christiansen, der roser både Anne Nyhus og Ole Kirk for deres indsats.
”Ole har taget over 90 % af natte- og morgenvagter gennem de sidste 26 år. Han har været holdkaptajn på cykelturene til Vonge, når eleverne lige skulle tænke lidt over tingene. Han kender alle skolens installationer, har været byggeleder, buschauffør og stået for skolens ventelister. Han har indrettet værelser i sommerferien, når elevtallet steg mere end forventet, og han har i det hele taget været god til at være der for alle elever – også dem med lidt kant”, roser Anders Christiansen, inden han sætter ord på Anne Nyhus’ betydning for Vesterlund Efterskole.
”Anne har gennem alle år været ambitiøs. Både på egne og skolens vegne. Status quo er under ingen omstændigheder godt nok. Hun har haft en fantastisk evne og vilje til at drive og udvikle Vesterlund Efterskole på alle planer – både fagligt, menneskeligt og gymnastikmæssigt. Det er ikke mindst Annes fortjeneste, at Vesterlund Efterskole i dag er et fyrtårn inden for gymnastikken og en skole, alle holder øje med, når opvisningssæsonen begynder”, fortæller Anders Christiansen, der også roser forstanderparret for et stærkt lederskab og deres evne til at skabe et forpligtende fællesskab. ”Med et uimodståeligt drive har Anne og Ole givet utallige elever et unikt minde for livet. De har med deres kærlighed og store engagement påvirket de mange unge mennesker til at blive klar til livet og de valg, de skal træffe i ungdomsårene. De har udviklet og på samme tid holdt fast i de traditioner og værdier, der er altafgørende for, at fællesskabet lykkes”, fortæller Anders Christiansen.

Vesterlund var jo kun til låns

Anne Nyhus og Ole Kirk skriver på det allersidste kapitel i deres livsværk. Når årets elevhold tjekker ud til sommerferie, er det uigenkaldeligt slut efter 38 års ansættelse på Vesterlund Efterskole. I 26 af årene har Anne Nyhus og Ole Kirk stået i spidsen for udviklingen af efterskolen, hvor især en næsten fordobling af elevtallet, modet til at udvikle faciliteterne og et markant fokus på en stærk gymnastikprofil vil blive husket.
”Det er som om, det var lige forleden dag, at Ole og jeg trillede ind på Vesterlund Efterskole i Oles grønne, rustne folkevognsboble. Vores nye lærerkolleger, Magda og Gunner, var netop flyttet ind på den anden side af gaden. De bød på aftensmad. Vi fik medisterpølse”, husker en smilende Anne Nyhus, der gennem alle år har sat fællesskabet blandt eleverne over alt andet. ”Igennem alle årene har vi hyldet den enkeltes frie udfoldelse og det forpligtende fællesskab, ligesom vi har vist omsorg og medmenneskelig interesse for alle de 5.415 elever, der har gået på Vesterlund Efterskole i vores tid, fortæller Anne Nyhus, inden hun forsøger at sætte ord på de følelser, afskeden vækker i Ole og hende.
”Det er på samme tid både vemodigt, ok, surrealistisk, syret, sørgeligt, befriende og bekræftende. Jeg kan mærke, at Ole og jeg vil føle os amputerede, når det om lidt er slut. Det gør noget ved vores sjæl. Men vi har det godt – også med beslutningen om at holde. Vesterlund Efterskole var jo kun til låns, og skolen, kollegerne og ikke mindst alle eleverne har formet os og sat uudslettelige spor i os”, understreger Anne Nyhus.

Køkkenforliget reddede 10. klasserne på målstregen

I februar 2005 havde Anders Fogh Rasmussen lige vundet valget, og han skulle nu i gang med at gennemføre den ”kontrakt”, han havde lovet vælgerne. Et af punkterne i Foghs såkaldte kontraktpolitik var, at de unge mennesker skulle igennem skolesystemet hurtigere, så de kunne komme ud at bidrage til samfundet. Det betød med andre ord, at Fogh ville have 10. klasserne afskaffet. ”10. klasserne er mere end halvdelen af efterskolernes grundlag, og det ville være en alt ødelæggende ændring for efterskolernes økonomi og skoleform. Der blev derfor i Efterskoleforeningen oprettet en specialgruppe med blandt andre Anne Nyhus, som havde et formål – at få forpurret Foghs plan”, fortæller tidligere formand for Efterskoleforeningen Anna Kolind. Det blev et år, hvor gruppen havde kontakt med alle Folketingets partier og medlemmer for gennem fakta at vise, hvilke positive effekter et efterskoleophold i 10. klasse har på de unges videre forløb i studierne og deres evne til at gennemføre en ungdomsuddannelse. ”Der blev brugt i tusindvis af timer på at snakke med politikerne, men det så fortsat sort ud for efterskolernes fremtid hen i efteråret, hvor lovforslagene skulle besluttes. Men der kom et vendepunkt lige umiddelbart før vedtagelsen. Lad os kalde det køkkenforliget. Historien er nemlig den, at Anne forslog, om vi ikke en sidste gang skulle forsøge at overtale Dansk Folkeparti til at droppe deres støtte til forslaget. Da Kristian Thuesen Dahl bor i Thyregod, inviterede Anne ham på en kop kaffe hjemme i køkkenet. Hvad der præcist skete, må stå hen i det uvisse. Men fakta er, at Kristian Thuesen Dahl aftenen efter gik på landsdækkende TV og talte varmt for at beholde 10. klasserne. Dermed var Foghs flertal for forslaget væk, og 10. klasserne blev efterfølgende reddet, husker Anna Kolind.

Hvad har Anne og Ole betydet?

Vi har spurgt en tidligere elev Morten Krogh Starostka, kollegaen gennem 38 år Magda Høgsbjerg og Nikoline Holst og Rasmus Poulsen fra årets elevhold om, hvilke aftryk Anne og Ole har sat i deres liv og på efterskolen.

Et skarpt blik for tyggegummi tyggende elever

”Anne og Ole er målrettede mennesker med et godt øje for sammenholdet. De havde forventninger til os som elever og praktiserede en form for kærlig disciplin. Det kunne jeg godt lide”, husker Morten Krogh Starostka, der havde Anne Nyhus som kontaktlærer i sit efterskoleår på Vesterlund i 2007-2008. ”Anne gik meget op i, at vi havde det godt og trivedes. I starten var jeg meget genert og havde hjemvé. Det tog Anne hånd om, og hun var på den måde med til at udvikle mig som menneske”, fortæller Morten Krogh Starostka, der er uddannet civilingeniør og i dag arbejder for Odense Marcipan. Han husker, med et smil på læben, især Anne Nyhus for hendes skarpe blik for tyggegummi.
”I vores allerførste fællestræning i gymnastik retter Anne pludselig en ”pistolfinger” mod en pige godt nede i rækkerne. Spyt ud, råber Anne højt, inden hun ”skyder”, og symbolsk puster ”røgen” væk fra fingeren. Den dag lærte vi alle, at tyggegummi ikke hører sig til under gymnastiktræning, griner Morten Krogh Starostka.

Overblik og lun humor

”Anne og Ole har sat et tydeligt aftryk på Vesterlund Efterskole. De har skabt en eftertragtet efterskole, som alle inden for især gymnastikverdenen kender. Der er stor respekt om efterskolen og forstanderparrets arbejde”, fortæller Magda Høgsbjerg, der har arbejdet sammen med Anne Nyhus og Ole Kirk i alle årene. ”Anne, Ole, min mand og jeg startede samme dag for 38 år siden i 1981. Det har været en stor glæde at arbejde sammen med Anne og Ole. Først som lærerkolleger og siden i deres rolle som forstanderpar. Jeg vil især savne Annes overblik og Oles lune humør” fortæller Magda Høgsbjerg.

 Anne og Ole er bare rigtig gode

”Anne har overblik, overskud og er faktisk meget sjov. Ole er meget jysk. Han er praktisk anlagt, sjov og en rigtig morfar. De er gode sammen, og de har været med til at skabe en hverdag, hvor der sker en masse gode ting for os”, fortæller Nikoline Holst og Rasmus Poulsen fra årets elevhold.
”Vi har grint sammen, været spændte, nervøse, grædt glædestårer og jublet, når vi er lykkedes. Anne og Ole har været et fantastisk forstanderpar, og vi vil komme til at savne dem og alle de små og store oplevelser på Vesterlund Efterskole, siger Nikoline Holst og Rasmus Poulsen. Fra 1. august er Søren Haubjerg ansat som forstander på Vesterlund Efterskole. Han kommer fra en stilling som forstander på Onsild Idrætsefterskole. Der bliver velkomst reception for Søren Haubjerg fredag 23. august.  
Pressemeddelelse skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.