Virksomheden med fødderne solidt plantet i den sydvestjyske muld eksporterer til gartnere i hele verden. Den grønne omstilling har givet Ellepot medvind i sejlene.

En lille potte af papir gør en stor forskel for gartnere i hele verden. Ellepotten, der har givet navn til virksomheden, sparer både tid, plads og plast i produktionen af krydderurter, blomster, træer og salat. Ellepotten står ikke alene, for firmaet udvikler og bygger også de store grønne maskiner, som potterne bliver produceret på, ligesom bakkerne, som holder potterne, er også udviklet specielt til Ellepot-systemet. 

Senest har Ellepot udviklet flere nye typer af systemer til salatproduktionen, som bruges i de virkelig store drivhuse med hydroponic farming og vertikal farming. Principperne for dyrkning og teknologien er den samme som hos den originale potte, men her sparer producenten ud over plast store mængder vand sammenlignet med dyrkning i jord.

Banebrydende Teknologi

– Vores teknologi er banebrydende for hele industrien. Der er behov for, at man tænker anderledes, end man tidligere har gjort, og i øjeblikket sker der en transformation, hvor man går fra udendørs til indendørs produktion, siger Lars Steen Pedersen, der er direktør i Ellepot.

– Forandringerne i naturen gør det mere kompliceret at producere udendørs, og produktionen af salat har man behov for at styre, og derfor rykker man det indenfor, forklarer Lars Steen Pedersen.

Den lille papirpotte og teknologien bag har siden 1993 givet fordele til gartnere i hele verden, der vil hjælpe både miljøet og sig selv. Bare det at flytte en stikling fra plastikpotte til papirpotten er med til at reducere brugen af plast med op til 97 pct. ved krydderurter eller salat.

– Vores system spiller en stor rolle i den grønne omstilling, og vi er med til at reducere plast. Som gartner kan du arbejde hurtigere med planterne, og du får bedre udbytte pr. kvadratmeter. Det giver stor økonomisk værdi i forhold til nogle af de konventionelle metoder, fortæller Lars Steen Pedersen.

Systemet bruges over alt i verden. Med mere end 20 partnere og tre salgskontorer eksporterer Ellepot i øjeblikket til 130 lande, og det er alt lige fra hightech-lande som Holland og USA til Kenya eller Zimbabwe i Afrika, hvor det handler om at få mest muligt ud af jorden.

Ellepot eksporterer bæredygtighed til hele verden 2

Stærk udviklingsånd skinner igennem

– For at sige det på jysk, så gør vi det ganske fornuftigt hos Ellepot. Der har især været medvind de seneste år, hvor tendenserne i tiden har rykket på forretningen. Flere af de ting, vi har arbejdet med over en årrække, er blevet modnet, og virksomhederne kan se værdien af systemet, forklarer Lars Steen Pedersen.

Men især fremhæver Lars Steen Pedersen Ellepots medarbejdere, der står bag udviklingen og produktionen. Det stærke team består af i alt 80 medarbejdere, hvoraf nogle lige har holdt 30-års jubilæum, mens andre er kommet til inden for de sidste par år, og der er stadig brug for flere.

– Vi har en god kombination af folk, der gør, at vi får udviklet produkter og løsninger, der passer til den enkelte kunde. Der er en utrolig stærk ånd bag det, vi laver. Det skinner igennem i alt vores arbejde, understreger direktør Lars Steen Pedersen.

Skevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.