Fyrtårnet på kanten af Vestkysten bliver i dag drevet nærmest fuldkommen af frivillige. Aktiviteten i kulturhuset er stor, så der er plads til at udvide det store fællesskab med flere hænder og hoveder til at udtænke nye idéer og sikre den daglige drift.
Ved Bovbjerg Fyr kan man ikke kun nyde udsigten udover Vesterhavet. Fyret danner også rammen om egnens helt store kulturcenter, hvor over 60.000 hvert år besøger det rødkalkede fyr.
150 frivillige bager, anretter, sælger og udtænker hver dag nye initiativer til at stille den fysiske og mentale sult hos de mange besøgende.
– Vi vil hele tiden gerne gøre familien større, og derfor søger vi flere frivillige, som kan kaste nye øjne på alt det, vi laver her på Bovbjerg Fyr. Det giver nye venner, der kan være med til at skabe nye sjove ting. Det er fællesskabet, der holder fyret i live, fortæller Lene Christiansen, der er fyrmoster og daglig leder.
Lokalt kulturcenter med gang i
Som frivillig er der næsten uanede muligheder for at bidrage til fællesskabet. Der er udvalg for både fyrets kunstudstilling, historiske udstilling og guidede ture og ikke mindst stedets mange arrangementer. I gennemsnit bliver der holdt ét om ugen.
– Vi har smalle, brede, store og små arrangementer i en skøn blanding, og sådan skal det også være. Koncerter, teaterforestillinger, oplæg, debatter, forfatteraftner og markeder, remser Lene Christiansen op.
– Her kan kunstneren arbejde sammen med erhvervsmanden, den pensionerede lærer og landmanden, og så opstår der sjove ting, der definerer det kulturcenter, vi er, siger hun.
Man kan også svinge dejen i fyrets café, hvor alt er enten hjemmelavet, hjemmebagt eller bragt fra de lokale leverandører. Fyret rummer også en butik, hvor frivillige sælger kunsthåndværk, lokale produkter og souvenirs.
– Nogle frivillige er meget ferme i køkkenet og laver marmelader, kompotter og syltede grønne tomater. Så er man glad for at sylte, er der rig mulighed for at få nye “syltekammerater”, siger Lene Christiansen og griner.
Plads til alle interesser
Det frivillige fællesskab har været med til at holde livet i gang i fyret siden 2007. Med et automatiseret fyr, besluttede farvandsvæsnet i 203, at fyrmesteren ikke længere var nødvendig. Tre lokale kvinder satte arbejdet i gang for at skabe det lokale kulturhus, som Bovbjerg Fyr er blevet til.
I dag er det ejet af Fonden Bovbjerg Fyr, og det er i stor stil de frivillige, som er med til at beslutte, hvad der skal ske på stedet, hvordan fyret skal drives, og hvad der skal møde de mange gæster.
– Vi har rig mulighed for, at man kan blive en del af fællesskabet, uanset hvor ens interesse ligger, og man kan bidrage med lige præcis dét, man er god til. Så hvis man vil være med til at holde et af egnens store kulturelle vartegn i gang, så skal man blive frivillig her på Bovbjerg Fyr, lyder det opfordrende fra fyrmoster Lene Christiansen.
Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.