Et eventyrligt efterskoleår er slut for elevholdet 18/19, der på den uigenkaldeligt sidste skoledag på Vesterlund Efterskole ønskede, at de kunne sætte tiden i stå, spole tilbage og genopleve alle de små og store oplevelser, efterskolelivet har givet dem. 

Sidste skoledag gør ondt i hjertet og får tårerne til at trille ned ad kinderne i en kombination af glæde og savn. Glæde over alle de fantastiske oplevelser og venskaber, efterskolen har givet og savnet over det tomrum, den efterlader.

Hang følelserne ikke allerede udenpå tøjet, smeltede Vesterlund-eleverne Malthe Steffen Pedersen og Jonas Drud de sidste hjerter, da de så smukt spillede deres egen komponerede sang om efterskolelivet ”Nyd dit år”, hvor drengene synger om at fastfryse de små og store efterskoleøjeblikke i det bedste år i deres liv. 

Eleverne overraskede Anne og Ole med en surprise hyldestopvisning

Årets sidste skoledag er altid speciel. Men årets udgave var alligevel noget ganske særligt. For ikke alene tog eleverne afsked med hinanden, de og hele efterskoleverdenen tog også afsked med det mangeårige forstanderpar Anne Nyhus og Ole Kirk, der fik sig noget af en overraskelse, da de trådte ind i den tætpakkede opvisningshal. 

Efterskoleeleverne havde nemlig taget initiativ til en hyldest til Anne Nyhus og Ole Kirk, der bevæget oplevede opvisningen ”Under pressure” for allersidste gang. 

”Opvisningen var en kæmpe overraskelse for Ole og jeg. Eleverne er simpelthen så dygtige. Vi er meget imponerede. Det var en smuk gestus og den største gave, vi kunne få. Vi er glade for, at det er årets elevhold, der sluttede Oles og mit efterskoleliv. For eleverne har været fantastiske, og vi har kunne tale os til rette om alle ting”, fortæller Anne Nyhus, der vil savne årets elevhold og naturligvis hele efterskolelivet. 

”Jeg vil savne, når det bankede på min dør og en elev kom alene for at få en privat snak, eller når de kom i delegationer for at forhandle om eksempelvis flere festdatoer. Jeg vil også savne, når eleverne sang Ole længe leve huh huh huh med Anne lige i hælene huh huh huh, cykelturene på 12’eren, sang i foredragssalen, opvisningerne, elevernes fordybelse om noget der optog dem, når vi greb dem i forbudte stævnemøder med pizzamanden, og når eleverne bare hvirvlede rundt og man kunne høre deres glade stammer overalt på skolen”, fortæller Anne Nyhus, der også retter en stor tak til alle forældre, forældreråd, medarbejdere og bestyrelser gennem tiden.

”Det er vemodigt at nå hertil, hvor Ole og jeg kan sætte flueben ved en livsgerning. Men vi har haft et eventyrligt liv. Der har naturligvis være op- og nedture, men det har været al blodet, svedet og glædestårerne værd”, understreger Anne Nyhus med et smil.

 

Vi sendte en dreng afsted – og får en ung mand hjem

”Det har været det bedste år i hele mit liv. Fællesskabet og sammenholdet har været fantastisk. Jeg synes, at vi har været gode til at bakke hinanden op og til at hjælpe hinanden. Eksempelvis nede i springcentret og i vores FUT-grupper”, fortæller Mikki Rødgaard, mens han tænker tilbage på nogle af de største oplevelser på Vesterlund.

”Jeg har haft så mange store oplevelser, og det er svært at vælge nogle enkelte ud. Men jeg husker især Efterskole DM i TeamGym i Randers. Selvom vi ikke vandt guld, havde vi en fest. Vi gjorde alt, hvad vi kunne, og det var vildt at mærke opbakningen fra hele efterskolen. Den sidste opvisning i Forum Horsens var også stor. Men det var også hårdt, at det opvisningsturnéen pludselig var slut. Jeg vil komme til at savne fælleskabet og alle menneskerne”, fortæller den 16-årige esbjergenser, der starter på en erhvervsuddannelse efter sommerferien.

At efterskoleåret på Vesterlund Efterskole har været den bedste i Mikkis liv, kan forældrene Kristina og Kent Rødgaard godt nikke genkendende til.

”Vi sendte en dreng afsted og får en ung mand hjem. Det har været helt fantastisk at opleve den udviklingsrejse, Mikki har været på. Han er blevet meget stærkere social, mere moden, åben og han tager i dag et langt større ansvar. Det har været fedt at se og mærke elevernes sammenhold og glæden i Mikkis øjne, de mange gange vi har talt om alle de små og store oplevelser, han har haft i sit efterskoleår”, fortæller Kristina og Kent Rødgaard.

 

Anne-Sofie og Ida-Marie har levet efterskolelivet på max

”Vesterlund har været sindssyg. Mindst dobbelt så godt som vi drømte om. Stemningen har været god og lærerne rigtig dygtige. Selvom vi alle sammen er meget forskellige, har vi oplevet, at der plads til alle i fællesskabet”, fortæller Anne-Sofie og Ida-Marie K. Larsen, der har oplevelsesskuffen fyldt op af både små og store minder.

”Opvisningsturnéen var virkelig en optur med masser af smil, kuldegysninger og glædestårer. Vi trænede som vanvittige, og det var fedt at opleve, at alle vi mødte rundt omkring i hallerne roste os.  Gallaopvisningen i Forum Horsens var selvfølgelig noget helt særligt, ligesom vi heller aldrig vil glemme Norgesturen og skituren. Men vi vil også huske de små ting, som når vi eksempelvis spiste nudler og drak te med pigerne på 8-mandsværelset”, understreger de to vejlensiske tvillinger, der får rosende ord med på vejen af forældrene.

”Sikke en oplevelse vores piger har haft. Efter to år på efterskole står Anne-Sofie og Ida-Marie stærkere i livet. De er blevet mere rolige, ja mere voksne. De har gjort sig egne erfaringer og lært at argumentere for deres holdninger. Det betyder, at der er kommet mere dybde i vores samtaler. Anne-Sofie og Ida-Marie har levet efterskolelivet på max og fået minder og venner for livet”, fortæller Christina og Jakob K. Larsen.

 

På Vesterlund er vi der for hinanden

”I starten var vi nok alle lidt nervøse og spændte. Vi kendte ikke rigtig nogle, men det kom vi hurtigt til. Det er fedt, at vi har lært en masse nye mennesker at kende og fået venner for livet. Vi har lært at gå på kompromis og sige pyt, for vi er alle forskellige, og der skal være plads til alle. Det hele har bare været en god oplevelse, og vi vil komme til at savne det stærke fællesskab, hvor alle bakker hinanden op”, fortæller tvillingerne Mathilde og Andreas Lykke Østergaard, der har mange gode minder med hjem i rygsækken.

”Opvisningsturnéen var en ekstrem stor oplevelse, hvor vi løftede i fællesskab. Når én havde en dårlig dag, hjalp vi hinanden med at komme op i gear. Forventningerne lagde et pres på os. Det var udfordrende og hårdt – men også meget lærerigt. Vi vil også komme til at savne alle de små ting som eksempelvis bare at hygge på gangene eller på plænen med vennerne, understreger Mathilde og Andreas Lykke Østergaard, som nu vender hjem til en stolt far Lars Lykke Østergaard. 

”Mathilde og Andreas er blevet mere selvstændige. Det er tydeligt at mærke, at de har fået gode input til livet fra lærerne og vennerne på efterskolen. De er mere modne i vores samtaler, og de er begyndt at udfordre mig på holdninger til emner, som de ikke havde holdninger til før Vesterlund”, siger Lars Lykke Østergaard med et stolt smil.

Pressemeddelelse, nyhed til hjemmeside og tekst til sociale medier skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.