For godt 100 år siden rejste Mariano Nicolas Garabato’s oldefar fra Danmark til Argentina for at forfølge drømmen om et bedre liv. Nu har den sympatiske 34-årige argentiner taget den modsatte vej. Men drømmen er den samme.

Mariano Nicolas Garabato tilhører det danske mindretal i Argentina, og selvom det er over 100 år siden, at oldefaren krydsede Atlanten, har familien aldrig helt sluppet deres danske rødder trods livet i millionbyen Buenos Aires.

– Min bedstemor har altid fortalt mig utallige og utrolige historier om Danmark. Ikke mindst om de danske vikinger. Jeg har altid været fascineret af deres togter og evner i smedeværkstedet, og det er nok ikke helt tilfældigt, at jeg i dag arbejder hos en maskinproducent, mener Mariano Nicolas Garabato.

Tog toget fra København til jobsamtale i Vonge

Det er godt et halvt år siden, at argentineren i juli måned landede i Københavns Lufthavn med et mål om at få et godt arbejde og skabe et trygt og sikkert familieliv. Få uger efter at landingshjulene ramte dansk grund, læste han, at vikarbureauet KVR i Vejle søgte en svejser. Han søgte jobbet og blev kaldt til samtale.

– Jeg satte mig ind i toget i København og tog turen over Storebælt til jobsamtale med indehaver af KVR Vejle Betina Skytte. Samtalen gik heldigvis godt, og jeg fik jobbet som vikar hos Brødbæk i Vonge. Betina hjalp mig med bankkonto og lejlighed. Hun har været en stor hjælp, og da vikararbejdet ebbede ud, hjalp hun mig med at finde et fast job hos maskinproducenten Hesø i Vejle, hvor jeg i dag arbejder som TIG svejser, fortæller Mariano Nicolas Garabato.

Familiedrømmen skal udleves i Danmark

Som en del af det danske mindretal i Argentina har det været forholdsvist nemt for Mariano Nicolas Garabato at få dansk arbejds- og opholdstilladelse. Efter lidt tovtrækkeri er hustruen nu også ankommet til Danmark, og de to glæder sig til at leve familiedrømmen ud i Danmark.

– Danmark er et fedt land. I er meget åbne, og det er let at få nye venner. Mange ville måske været blevet i København. Men min kone og jeg foretrækker et mindre samfund med et stærkere fællesskab. Vi vil ikke være fremmede i Danmark. Vi vil lære dansk og integreres i lokalsamfundet, understreger Mariano Nicolas Garabato, der er godt i gang med at vise hustruen alle perlerne i og omkring Vejle.

– Vi knuselsker Vejle og nyder at gå ture i Dyrehaven, på havnen eller i den hyggelige gågade. Vi skal naturligvis også besøge Kongernes Jelling og alle vikingeborge i Danmark, siger argentineren med et smil.

Nyt land nye muligheder

Da Mariano Nicolas Garabato’s oldefar sammen med tusindvis af andre danskere rykkede teltpælene op søgte han et liv med nye muligheder. Han arbejdede først på havnen og senere i landbruget. Han arbejdede sig op og blev en betydningsfuld mand. Men det er ikke magt og rigdom, der har fået Mariano Nicolas Garabato til at rejse de knap 13.000 kilometer fra Argentina til Danmark.

– Vi er ikke kommet til Danmark for at snylte på systemet eller blive rige. Vi har valgt Danmark, fordi det er godt land med masser af muligheder. Så snart familiesammenføringen er 100 % plads, og min kone har fast arbejde, er det vores drøm at stifte familie og købe et lille hus, hvor vores børn kan lege og vokse op i tryghed og sikkerhed og få alle de muligheder, vi aldrig selv har haft i Buenos Aires, fortæller argentineren, der godt vil love én ting.

– Mine børn skal naturligvis høre alle de spændende, blodige og fantastiske fortællinger om de danske vikinger. De skal lære at alle er lige i Danmark, og at alle har mulighed for at drømme stort, understreger Mariano Nicolas Garabato.

KVR Vejle 2

Alle fortjener en chance

– Dansk kan læres, og manglende danskkundskaber bør ikke være en bremseklods for at kunne arbejde i en virksomhed i Danmark, mener indehaver af KVR Vejle, Betina Skytte, der er kvinden bag Mariano Nicolas Garabato succesfulde start på arbejdslivet i Danmark.

– Danske virksomheder har i den grad brug for medarbejdere som Mariano. De higer efter kvalificeret arbejdskraft, og vi bliver nødt til at kigge i udlandet og være åbne overfor andre kulturer, hvis vi skal hjælpe virksomhederne med at sikre deres konkurrencekraft i de kommende år, forklarer Betina Skytte.

KVR Vejle er et lokalt vikar- og rekrutteringsbureau. De er specialister i searching efter
vikarer til både produktion, lager, køkken og administrativt personale, ligesom de tilbyder Try & Hire forløb eller direkte rekrutteringer.

– Vi hjælper dygtige mennesker fra bl.a. Rumænien, Tyskland, Afrika, Indien og Argentina ind på det danske jobmarked og følger naturligvis alle overenskomster. Det handler ikke om at gøre det billigere. Det handler om, at vi har brug for arbejdskraften, understreger Betina Skytte.

 

Skrevet af Speakloud for KVR Vejle.