196 spændte, nervøse og forventningsfulde piger og drenge med vildtflyvende sommerfugle i maven tjekkede søndag eftermiddag ind på Vesterlund til et efterskoleår sprængfyldt med grænseoverskridende oplevelser, de fedeste gymnastikopvisninger, geniale valgfag, et vildt musikshow og et helt fantastisk sammenhold, der binder det hele sammen til VORES VE18/19.

”Hvert elevhold er forskelligt, og de sidste 37 år lige præcis på dette tidspunkt, så har Ole og jeg tænkt, hvor er det spændende, hvad der skal komme ud af det nye, der venter. Det særlige for Ole og jeg er, at I bliver vores sidste elevhold”, sagde Anne Nyhus bl.a. i sin velkomst.

For efter først 12 år som efterskolelærere, og så 26 år som forstanderpar på Vesterlund Efterskole takker Anne Nyhus og Ole Kirk af, når det næste elevhold begynder til august 2019. Anne og Ole rundede 1. august 25 års jubilæum som forstanderpar.

”Efterskolelivet med tætte relationer til de unge mennesker og vores kolleger er på mange måder et enten eller. Enten bliver man grebet af det, eller også er man væk efter kort tid. Vi blev grebet af det.

Livet som forstanderpar byder på både store oplevelser og svære beslutninger, men vi har haft et liv i Vesterlund, som vi gerne gjorde om. Vi har været begunstiget af en dygtig bestyrelse, som har givet os meget stor frihed til at forme skolen både pædagogisk og bygningsmæssigt. Vi er enormt glade for vores fantastiske stab af medarbejdere, som jo er helt afgørende for at pædagogiske visioner også føres ud i praksis. Nu glæder vi os til at møde vores sidste elevhold. Vi glæder os til denne sidste tur i manegen”, siger Anne Nyhus.

Klamme toiletter og støvmidernes formeringsevne

På første skoledag rumsterer tankerne på fuld kraft i en stor pærevælling. Nervøse blikke, generte smil og sug i maven er helt naturlig for mange, mens andre bare vader ind i nye venner med træsko på.

”Hvis vores fælles projekt skal lykkes, så vi lige være enige om: Vi kan ikke alene, og I kan ikke alene – det vanvittig spændende er, at sammen kan vi meget mere end summen af vores fælles anstrengelser. Og det er det vi skal – skabe gyldne øjeblikke, hvor vi glemmer tid og sted, fordi vi præsterer sammen. Men vi skal også skabe en meningsfuld tilværelse fyldt med hverdagens pligter og fornøjelser. Begge dele kalder vi forpligtende fælleskaber”, fortalte Anne Nyhus videre i sin velkomsttale til elevholdet 18/19, der sad musestille og lyttede intenst sammen med deres forældre og søskende.

At der er et liv før og et liv efter Vesterlund, har generationer af efterskoleelever år efter år fastslået med syvtommer søm. Sådan vil det også være for elevholdet 18/19, der i velkomsttalen mødte en veloplagt Anne Nyhus, der lovede, at efterskolen vil eleverne det bedste i livet trods nogle klare regler og opgaver.

”Helt lavpraktisk:
I skal stå op om morgenen.
I skal komme til morgenmad.
I skal redde jeres seng.
I skal sortere skrald.
I skal rengøre ikke bare jeres værelser, men også klamme toiletter.
I skal vide, at nogle klude bruger man i nogen sammenhænge og nogle klude i andre sammenhænge.

I skal lære, at nok er vand en mangel ressource, og der er vandingsforbud, klimakrise og global opvarmning osv., men det betyder ikke, at man kan vaske alle gulve på en hel fløj i kvart spand vand.

I skal komme til timerne.
I skal komme til måltiderne.
I skal sove om natten – i jeres egen seng – alene .
I skal være åbne overfor hinanden og sige hej og hej og hej.
I skal faktisk prøve at møde hinanden med så åbent sind som muligt.”

”I kommer også til at boltre jer i de mest fantastiske faciliteter, I får dygtige lærere, I møder nye mennesker og etablerer nye fællesskaber. I vil opleve fælleskabet brænde igennem i vores store musikalske show og i vores mange fede gymnastikopvisninger, I vil udvikle jeres talenter – både fagligt og sportsligt, I bliver klogere og lærer at træffe de rigtige valg og drømme stort”, forklarede Anne Nyhus, inden eleverne vinkede et nogenlunde sikkert på gensyn til deres forældre og søskende, der bevidnede, at eleverne er 100 % klar til at gøre VORES VE 18/19 til det fedeste og bedste år nogensinde.

Rasmus Frey Lund valgte selv Vesterlund

En kombination af et højt niveau i gymnastik og et stort udbud af valgfag fik 16-årige Rasmus Frey Lund fra Viborg til at vælge Vesterlund, og selvom første skoledag på efterskolen giver en lidt underlig og nervøs følelse, glæder viborgenseren sig til efterskolelivet.

– Jeg kender ingen overhovedet og ved ikke rigtig, hvad der skal ske. Så det hele er lidt underligt, og jeg er da lidt nervøs. Jeg tror ikke helt, at jeg har forstået, at jeg skal bo her i et år, selvom jeg er ved at pakke ud. Men jeg glæder mig til at blive rystet sammen med de andre og lære dem at kende, siger Rasmus Frey Lund, imens han lægger lagenet omhyggeligt på sengen på drengeværelset.

Gymnastikken og især spring har fulgt Rasmus Frey Lund igennem hele livet, men det høje niveau i gymnastik er ikke den eneste årsag til, at valget faldt på Vesterlund.

– Det bliver fedt at dyrke en masse gymnastik og blive udfordret af nogle svære spring. Det ser jeg meget frem til, men jeg glæder mig også til at have friluftsliv og en masse af de fede valgfag, fortæller Rasmus Frey Lund, der har taget lillebror Marcus, lillesøster Anna, mor Kristine og far Henrik med til Vesterlund. De glæder sig alle fire over den store oplevelsesrejse, der venter sønnike og storebror.

– Vi kan mærke, at Rasmus har set frem til efterskoleåret rigtig længe. Han er klar, og det bliver spændende for ham. Vesterlund har et eldorado af spændende tilbud inden for gymnastik, friluftsliv og de mange valgfag. Men de prioriterer også de boglige fag højt og har for eksempel afsat tid til fordybelsesfag. Vi er sikre på, at Rasmus bygger på både socialt, fagligt og i den gymnastik, han elsker så højt, fortæller Kristine og Henrik Frey Lund.

Vesterlund er det rigtige match for Julie

Julie Nørgaard fra Frederikshavn har fulgt Vesterlund Efterskole på Instagram og Facebook, set opvisninger, ligesom hun har deltaget på XTREMESPRINGCAMP og i træningssamlinger med hendes forening i Vesterlund. Alt sammen har det overbevist den nordjyske springgymnast om, at Vesterlund er det rigtige match.

– Mange i min forening har fortalt, at Vestelund er et godt sted med fede faciliteter og dygtige instruktører. Jeg glæder mig helt vildt til at springe og blive bedre. Men først skal vi rystes sammen, og det bliver fedt at lære min roomie og alle de andre at kende. Det er ikke helt gået op for mig, at jeg skal blive her. Jeg er helt cool omkring det, men det bliver da spændende, bortset fra det er lidt nederen at skulle sove i overkøjen, griner Julie Nørgaard, der har taget den nordjyske humor med til Vesterlund.

– Jeg ved ikke, om jeg er sjov, men jeg kan godt lide at grine. Og det vigtigste emne lige nu må da være, at jeg glæder mig til at se, hvad vi skal have at spise, siger den 16-årige nordjyde, der har taget mor Janni, far Anders og søsteren Lærke med til skolestarten.

– Vi synes, at det er sejt af Julie, at hun tager springet og flytter helt til Vesterlund. Julie får med garanti rygsækken fyldt op med fede oplevelser og nye kammerater. Vi glæder os til at følge hendes udvikling, og vi er sikre på, at vi får en mere selvstændig og moden pige hjem, der forstår, at opvasken ikke bare forsvinder af sig selv, griner Janni og Anders Nørgaard.

Vesterlunds sammenhold fangede Sofie

16-årige Sofie Lyse Stephansen har aldrig været i tvivl om, at hun bare måtte på efterskole. Men hun har været i tvivl om, hvilken efterskole hun skulle vælge.

– Jeg har valgt Vesterlund, fordi jeg set deres opvisninger i flere år og oplevet deres sammenhold. De har virket til at være tætte og gode venner. Det bliver ret fedt selv at være en del af det, fortæller Sofie Lyse Stephansen, der glæder sig at blive en dygtigere gymnast og en del af fællesskabet.

– Jeg kender ikke nogen af de andre sådan rigtig tæt. Så jeg er mega spændt og har mange sommerfugle i maven. Men selvom det hele er nyt, er jeg sikker på, at det bliver et stort år. Det bedste i mit liv. Jeg tror, at jeg lærer at være endnu mere åben og møder nye mennesker, der bliver mine venner for livet, fortæller vejlenseren, der har taget mor Linda, bonusfar Jesper og sine to mindre brødre Mathias og Nicklas med til skolestarten.

– Sofie får et fantastisk spændende år. Vi er sikre på, at hun bliver mere selvstændig og udvikler stærke sociale kompetencer, hun kan bruge resten af livet. Springgymnastikken er den store drivkraft, og det bliver fedt for Sofie at blive udfordret, ligesom vi også sætter pris på, at skolen prioriterer de boglige og faglige udfordringer, siger Linda Lyse Petersen.

Se billeder fra første efterskoledag

Nyhed til hjemmeside skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.