Fanen er blevet holdt højt på Strøget i Aarhus det seneste år på trods af nedlukning, mener Claus Broberg, formand for Strøgets butikker. Han har kun ros til over for kunderne, der nu igen kan svinge dankortet.

Der har ikke været meget at smile af for specialbutikkerne på Strøget i Aarhus, der normalt byder mange kunder velkomne. Det seneste år har været hårdt, fortæller Claus Broberg, der er formand for Gadeforeningen Strøget.- Det sidste år har været meget turbulent med nedlukninger, og særligt hårdt har det været for butikkerne med sæsonvarer. Kollektionerne har overnattet på lagerne i alt for langt tid, siger han.

Butikkerne har taget det i stiv arm

Alligevel har de århusianere, som er spadseret ned af Jyllands længste gågade, ikke været i tvivl om, at Strøgets butikker var klar til at åbne igen. De har lignet sig selv gennem hele nedlukningen, siger Claus Broberg.

– De har holdt æstetikken og fanen højt, og det gælder over hele linjen for alle butikker. Det overordnede indtryk er, at de har taget det i stiv arm og holdt begge pen på jorden under krisen, siger han.

– Genåbningen har også været flot styret af butikkerne. Der har ikke været noget panik over det. Vores udsalgsvarer har stået pæne og aktuelle uden at være overklistret med gule skilte eller ‘halv pris’ over det hele. Det har været et rent og samlet udtryk, fortæller Claus Broberg videre.

Glæde over genåbning

Det har været dyr omgang for både de 88 specialbutikker og stormagasinet Salling, der har holdt ekstra længe lukket det seneste år, men medarbejderne var hurtige til at finde smilet frem igen, da butikkerne genåbnede.

– Det ville være så nemt at brokke sig, og derfor er det imponerende, at alle har holdt fokus på at komme i gang igen. Alle har fundet en glæde i at være tilbage, siger Claus Broberg og fortsætter:

– Du kan se i ansigtet på dem, der arbejder i butikkerne, at de er glade for at være tilbage. Ejerne, lederne, hele personalet smiler. Den spontane glæde møder vores kunder også, når de træder ind i en butik, forklarer han.

Claus Broberg, ny chef for Strøget Foto: Axel Schütt

Specialbutikker til alle

Århusianerne har også genfundet glæden ved at handle i hjertet af byen, og mange stamkunder har givet små personlige gaver som skulderklap til forretningerne, der er åbnet igen. De vil ud og opleve den specielle, hyggelige stemning, som man finder på Strøget i Aarhus med sammensætningen af de mange specialbutikker.

Især efter restauranterne også er åbnet, har folk for alvor bevæget sig ud i Aarhus, og det er godt for butikkerne. Ofte ser man folk ved byens caféer og restauranter med indkøbsposer under stolene.

– I gamle dage var det restauranterne, som nød godt af, at folk gik i butikker. Det billede har ændret sig, og nu er det i lige så høj grad detailforretningerne, der lever godt af, at vi har en rigtig god spisescene her i byen, fortæller Claus Broberg.

Kom og besøg os

Genåbningen er gået godt, men Claus Broberg savner den lille del af forbrugerne, som stadig er usikre på at gå i butikker. Han ser dog, at kunder og personale i Strøgets butikker er gode til at hjælpes af med opføre sig ansvarligt.

– Vi er ikke stærkere, end hvad vores kunder gør os til. Det er kunderne, der bestemmer, om den enkelte butik har en berettigelse eller ej. Derfor er det fantastisk at se, at alle smiler til hinanden bag mundbindene, siger han.

– Så kom ud, nyd det gode sommervejr, brug butikkerne, spis på restauranterne, og gør det til en oplevelse at besøge Strøget igen, lyder opfordringen fra Claus Broberg, formand for Gadeforeningen Strøget.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.