Nordea-fonden støtter projektet Modern Hands med knap 4 millioner kroner. Modern Hands er søsat af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, der i samarbejde med blandt andre erhvervsskolerne og folkeskolerne vil gøre det mere attraktivt for unge piger og drenge at vælge en håndværksuddannelse.

Et Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede, håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler og træningslejre for de mest ambitiøse håndværkslærlinge er blot nogle få af de tiltag, projektet Modern Hands vil etablere for skabe fornyet stolthed om håndværksfagene.

– Modern Hands vil være en katalysator for at bevare og udvikle de traditionelle håndværk. Projektet skal være med til at bringe stoltheden om håndværksfagene tilbage og gøre uddannelserne til en attraktiv karrierevej, fortæller Ingeborg Svennevig, der som direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro står i spidsen for det ambitiøse projekt.

– Vi vil gennem YouTube-film, oplevelser, hands on træning og camps vise de unge mennesker, at faglært håndværk er cool, og at et svendebrev åbner for et hav af muligheder, hvad enten de drømmer om et udfordrende job i en sund dansk håndværkervirksomhed, et udlandseventyr eller en fremtid som selvstændig med egen virksomhed, forklarer Ingeborg Svennevig.

Museet som en læringsarena

Hjerl Hede, der er en del af De Kulturhistoriske Museer, har siden 1931 arbejdet for at bevare de traditionelle håndværk, og frilandsmuseet spiller en vigtig rolle som first mover i Modern Hands.

– Vi skal i fremtiden i højere grad se museer som arenaer, hvor familier, børn, unge og voksne kan komme for at dygtiggøre sig og afprøve deres evner, mener direktøren, der glæder sig til at udfolde og udvikle koncepterne i Modern Hands sammen med blandt andre Erhvervsskolerne, højskolerne, efterskolerne og folkeskolen.

Målet er at rekruttere flere unge til håndværksuddannelserne og at højne den faglige kvalitet af håndværket. Det tror Ingeborg Svennevig på, at projektet kan lykkes med ved at skabe attraktive, lærende miljøer på skolerne, på museerne og i virksomhederne.

Vi etablerer blandt andet et Håndværks-Eksperimentarium på Hjerl Hede, hvor børn, unge og voksne kan være kreative, lege og bygge med deres hænder, ligesom det bliver muligt at ”gå til håndværk”, som andre går til fodbold. I første omgang bliver det rullet ud på Hjerl Hede, men det er tanken, at idéen skal sprede sig til hele landet, forklarer hun.

– For de mest ambitiøse håndværkslærlinge vil vi holde træningslejre og sommercamps, hvor dygtige og erfarne håndværkere vil inspirere lærlingene til at skabe smarte og intelligente løsninger i højeste kvalitet. For de uddannede svende vil vi med masterclasses skabe et udviklingsmiljø – som vi regner med bliver internationalt, hvis covid-19 tillader det – hvor de opkvalificeres til et mesterniveau. Vi tror på, at de forskellige tiltag, vil være med til at bringe stoltheden til håndværksfagene tilbage, og at det er vejen til at rekruttere flere unge til de vigtige håndværksfag, understreger Ingeborg Svennevig.

Modern Hands vil blandt bestå af:

  • Film på YouTube skal inspirere unge til at få et svendebrev
  • Håndværks-Eksperimentarium for børn, unge og deres forældre på Hjerl Hede
  • Weekendkurser for såvel faglærte som ufaglærte
  • Gå til håndværk for unge og gamle på Hjerl Hede
  • Håndværk i folkeskolen i samarbejde med museets håndværkere
  • Håndværkerfestivaler for folkeskoler, efterskoler og højskoler
  • Træningslejre og sommercamps for de mest ambitiøse håndværkslærlinge
  • Masterclass målrettet svende der vil op på mesterniveau

Finansiering

Foruden Nordea-fonden er projektet støttet af:
Plandanmark med 300.000 kr.
Kulturaftalen for Midt- og Vestjylland med 421.000 kr.
Projektet bygger videre på projektet ”Hænder og Huse”, som var støttet af Region Midtjylland.

Skrevet af Speakloud for De Kulturhistoriske Museer.