Friluftsliv på Vesterlund Efterskole er et hæsblæsende pusterum fra en hverdag med krævende boglige udfordringer og tonsvis af gymnastik.

Valgfaget giver store oplevelser og lærer eleverne at nedbryde grænser, tage ansvar for naturen og samarbejde om at nå ambitiøse mål. Det fortæller Esben Dan Pedersen, der er en af de dedikerede friluftslærere på Vesterlund Efterskole.

”Det gør ikke noget, at eleverne kan smage lidt blod i munden. De kan godt lide at blive presset og finde deres grænser, hvad enten de prøver sig selv af i kajakken, springer i faldskærm, dykker ned på havbunden, rappeller ned af høje bygninger eller sover i lavvuer og yurter på vildmarksturen til Norge.

De lærer at stole på sig selv og deres kammerater, og når udfordringerne er gennemført, nyder de at hygge med varm kakao omkring bålet og dele dagens oplevelser med hinanden i et uimodståeligt fællesskab, hvor det ikke gør noget at lugte lidt af sved, og at håret sidder lidt pjusket. Friluftsliv er et sundt frirum, hvor vores elever lærer at bruge naturen på mange måder”, forklarer Esben Dan Pedersen.

Rygsækken bliver fyldt med gode værktøjer

Friluftsliv fylder rygsækken med gode oplevelser og værktøjer, eleverne kan bruge på efterskolen, i ungdomsuddannelsen og senere i livet i deres arbejdskarriere.

”Vores piger og drenge udvikler sig som menneske i friluftsliv. De får større kendskab til sig selv og deres kammerater. De lærer at sætte og nå deres mål, ligesom de lærer at samarbejde om at få opgaven løst. Når de sikrer hinanden på klatrevæggen, står de med hinandens liv mellem hænderne. Det indgyder respekt, forståelse og styrker gruppedynamikken og fællesskabet blandt eleverne, forklarer friluftslæreren.

Eleverne lærer at passe på naturen

Friluftseleverne på Vesterlund lærer ikke alene at være fysisk aktiv i naturen. De lærer også at bruge naturen hensynsfuldt og bæredygtigt.

”Eleverne lærer at have respekt for naturen og passe godt på den. For eksempel fælder vi ikke bare et træ, når vi skal bruge brænde til bålet. Vi cykler også på stierne i skoven, og vi sejler aldrig ind i sivene på åen med vilje. For det forstyrrer dyrelivet og ødelægger naturens flora og fauna, fortæller Esben Dan Pedersen.

Friluftsliv presser grænser og er mega hyggeligt

Godt 90 elever har i år valgt friluftsliv på Vesterlund. Det er flere end nogensinde før. Hvorfor er linjefaget blevet så populært? 16-årige Freya Dahl Mathiesen og 15-årige Mads Warming-Hansen giver os svaret ved at fortælle om nogle af de oplevelser, de allerede har haft og de eventyr, der venter dem lige om hjørnet.

Mads elsker at dykke ned på havbunden

”Friluftsliv er et linjefag med masser af fart, spænding og oplevelser. Jeg kan godt lide at presse mine grænser, og jeg er da styrtet et par gange på mountainbike. Men det er bare fedt at drøne ned ad snoede og smattede nedkørsler i skoven og blive beskidt sammen med vennerne.

Min største oplevelse i friluftsliv er, at jeg har lært at dykke og taget et dykkercertifikat. Vi startede med at lære teorien. Da den var på plads blev vi undervist i at tage iltflasken på og trække vejret gennem regulatoren i en svømmehal.

Efter at have lært de basale tekniker har vi dykket flere gange. Jeg har været helt nede på 18 meter. Det var spændende og utroligt fascinerende at opleve dyrelivet under havoverfladen”, fortæller Mads Warming-Hansen.

 

Freya hoppede ud fra flyver med faldskærm

”Jeg kan godt lide at være ude i naturen og holde en pause fra mobiltelefonen og vores digitaliserede verden, hvor vi hele tiden skal være på. I friluftsliv får jeg jord under neglene og tid til at lave nogle fede aktiviteter sammen med mine venner, uden at vi hele tiden bliver forstyrret. Det bliver man sund og glad af.

Vi har allerede lært en masse. For eksempel at tænde bål, lave mad i trangia, sejle i kano og kajak og ikke mindst at samarbejde om at løse de forskellige opgaver bedst muligt.

Min vildeste oplevelse i friluftsliv er, at jeg har sprunget i faldskærm – alene – med selvudløsende skærm fra 1.000 meters højde. Det var så fedt at svæve gennem luften, men også meget grænseoverskridende at hænge ud af flyveren og turde give slip.

Alle på holdet har taget et certifikat og fået et tre måneders abonnement til SkyDive 2000, så vi kan springe igen, når vi har lyst. Jeg glæder mig allerede helt vildt”, fortæller Freya Dahl Mathiesen.

Vildmarkstur i Norge topper friluftslivet

På spørgsmålet om hvilken oplevelse Freya Dahl Mathiesen og Mads Warming-Hansen ser mest frem til, falder svaret prompte. Norgesturen til foråret.

”Norgesturen er legendarisk. Vi har hørt så meget godt om den. Vi glæder os især til at prøve kræfter med klatring mellem trækronerne, riverrafting, rappelling, stand up padling, fosskajak og riverboard. Vi skal sove i lavvuer, der er store tippier og i yurter, der er små træhytter uden senge. Maden skal laves på trangia over bålet, og når vi har spist, skal vi hygge med varm kakao og pandekager. Det bliver den fedeste tur i vildmarken med det vildeste fællesskab ever”, siger Freya Dahl Mathiesen og Mads Warming-Hansen forventningsfuld.

Friluftsliv på Vesterlund er

  • klatring mellem trækronerne
  • kano- og kajaksejlads på søer brussende elve
  • bålmad og hyggeligt lejrliv
  • fart og spænding på mountainbike
  • faldskærmsudspring fra 1.000 meters højde
  • dykning ned på havets bund
  • en uforglemmelig tur til Norge
  • sammenhold og fællesskab

Pressemeddelelse og nyhed til hjemmeside skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.