De rustne togskinner snor sig gennem de nye boligbyggerier, der rejser sig på den gamle Scandia-grund i Randers. Hos Sporparken er byggeriets anden etape af i alt fire godt i gang.

Sporparken Randers bliver en del af en ny, levende bydel i Randers, hvor både boligbyggerier, restauranter og fritidsaktiviteter i øjeblikket skyder op, og hvor det nye bliver formet ud fra historiens vingesus.

– Lejlighederne, vi bygger i Sporparken, bliver moderne fra yderst til inderst, men arkitektonisk trækker byggeriet spor tilbage til den gamle togfabrik og industrigrunden, især med de materialer og farver, vi har valgt, siger Morten Myrhøj, der er direktør for Sporparken Randers. 

Den gamle industrigrund, Scandia-grunden, hvor man lige nu bygger boliger, trækker sin historie helt tilbage til 1800-tallet, hvor togvognsfabrikken havde sin storhedstid i Randers med over 800 ansatte. Det har blandt andet spillet ind på, hvilke farver arkitekterne fra Randers Arkitekten har valgt, og flere steder er der integreret kobberfarvede plader ind i bygningerne, som giver associationer tilbage til storhedstiden.

– Vi har fået lavet tryk på de her store plader med nogle af de berømte togvogne, der gennem tiden er blevet lavet på togfabrikken i Randers. Blandt andet er der et tryk med Kongevognen, som blev benyttet af kongefamilien, fortæller Morten Myrhøj. 

Nye lejeboliger i Sporparken trækker spor til den gamle togfabrik 1

Moderne boliger på gammel grund

Den nye bydel Sporbyen Scandia, der i øjeblikket er ved at rejse sig fra jorden, kommer til at indeholde flere forskellige boligtyper. Hos Sporparken bliver der imidlertid tale om lejeboliger, som udlejes gennem Aalborgbaserede norhjem. Og Morten Myrhøj mener, at lejlighederne skiller sig ud på flere punkter.

– Vores område af grunden ligger tættest på centrum af Randers by og tæt på lystbådshavnen og fjorden, som mange randrusianere sætter stor pris på – og så endda på et historisk bagtæppe. Det vil vi gerne tilbyde vores nye beboere, siger han.

Når de fire etaper står færdige, vil der i alt være 78 lejeboliger i Sporparken. Alle lejlighederne får trægulve, gipslofter med akustikfelter, elementer fra Svane i alle rum og hvidevarer fra Siemens, så beboerne ikke skal tænke på vedligeholdelse. Første etape stod færdigt ved årsskiftet 2020 og er allerede fuldt udlejet til glade beboere. Anden etape står klar til de nye beboere lige inden jul i år.

De 20 lejligheder, der til den tid er klar, er mellem 66 og 153 kvm. Ejendommen har to store elevatorer, og alle lejlighederne har vestvendt altan eller terrasse. De største lejligheder har egen tagterrasse, hvorfra beboerne kan nyde udsigten ud over Randers Fjord.

– Kvaliteten i vores boliger har både på design, arkitektur og materialevalg fået et nyk op, og det er noget, vores beboere sætter pris på. Vi forventer, at efterspørgslen er der, når anden etape står klar, lyder det forventningsfuldt fra Morten Myrhøj, direktør for Sporparken Randers.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.