Hvis man går og er bekymret for, om ens ægtefælle falder og ikke kan komme på benene igen derhjemme, så er der nu kommet en værdig løsning fra nordjyske Liftup, som man nemt selv kan betjene.

For mange ældre er fald i hjemmet et reelt problem, der kan skyldes helt almindelige ting som for eksempel dårligt syn eller væskemangel, og hjælpen fra kommunen eller Falck kan godt lade vente på sig. Med løftestolen Raizer M kan pårørende hurtigt få deres kære på benene igen uden selv at få rygskader eller have den uværdige følelse af – eller bekymring over – at være afhængige af hjælp udefra.

– Stolen samles hurtigt under den, der er faldet. Personen skal ikke flyttes på, men bare bøje sine ben og krydse sine arme, så ryglænene kommer på plads. Derefter drejes et håndtag ubesværet, og den faldne kommer tilbage på benene, forklarer Jannie Jørgensen fra Liftup, der producerer sundhedsteknologi.

Betty har løftet tre gange

Raizer M er en manuel udgave af Liftups elektriske løftestol, som anvendes af sundhedspersonale og redningstjenester i mere end 40 lande – blandt andre England, USA, Australien og Europa.

– Vi har overført alle erfaringerne fra den professionelle model og gjort den billigere ved at udskifte dyre elektriske komponenter med mekanik, siger Jannie Jørgensen.

Betty Jensen fra Lystrup er en af de kunder, som allerede har gode erfaringer med løftestolen Raizer M. Hendes mand er ramt af blodpropper, der gør ham dårligt gående, og hun har ikke mulighed for at ringe til hjemmehjælpen flere gange i døgnet eller få hjælp i sommerhuset, hvor hun også har den med.

– Jeg har brugt Raizer-stolen tre gange, og hver gang er det lykkedes mig at få ham på benene igen uden andres hjælp. Raizer giver mig tryghed, og så er den nem lige at få samlet under ham. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden, for det er vigtigt for mig, at han kan blive boende hjemme, hvor jeg selv kan hjælpe og passe ham, siger Betty Jensen.

Ingen bekymringer eller løft

Liftup har fået mange begejstrede tilbagemeldinger på Raizer af brugere og sundhedspersonale, der kan se, at både deres arbejdsmiljø og borgernes livskvalitet løftes.

– Målet er at give de ældre færre bekymringer, men også spare de pårørende og ansatte i for eksempel hjemmeplejen for løft, der kan give hold i ryggen og være belastende og ydmygende for den, der er faldet. Det kan virke uværdigt for nogen at skulle have fremmede i huset med industrielle hjælpemidler, når der er et godt og værdigt alternativ, siger Jannie Jørgensen. 

Raizer M adskiller sig fra andre modeller på markedet ved, at den ikke kræver nogen form for løft, og så kan den betjenes af kun en hjælper. Raizer kan nemt bruges af alle, og man er hurtigt tilbage på benene.

www.Liftup.dk

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.