Haraldskær Sinatur Hotel & Konference skifter naturgas ud med fjernvarme og reducerer CO2-udledningen med 93 %. Investeringen i fjernvarme er betydelig, men et vigtigt skridt i Sinaturs strategi om at støtte op om FN’s 17 verdensmål og tage ansvar for en mere bæredygtig fremtid.

Rørene er allerede trukket, og når varmeveksleren i uge 42 er installeret på det smukt beliggende konferencehotel i Vejle Ådal, kommer varmen fremover fra overskudsvarme fra Raffinaderiet i Fredericia, affaldsforbrænding fra Energnist i Kolding og fra biomasse-varme fra Skærbækværket.

– Fjernvarmen fra Raffinaderiet, Energnist og Skærbækværket er CO2 neutral – og kun en lille andel af vores varme produceret på naturgas medfører CO2-udledning. Det betyder, at vi går fra en CO2-udledning på 112.860 til kun 8.329 kilo pr. år. Besparelsen er markant og på hele 93 %, forklarer Mads Tofte, der er teknisk chef på Haraldskær Sinatur Hotel & Konference.

Sinatur bekymrer sig om miljø og klima

Formålet med FN’s 17 verdensmål er at sætte hele verden på rette kurs og skabe en fremtid, hvor vi alle kan leve et godt liv og bidrage til, at den verden, vi overlader til vores børn og børnebørn, er velfungerende og i ”god form”.

– For at verdensmålene kan indfries, skal befolkningen i alle lande i verden påtage sig et fælles ansvar og indstille sig på at producere, forbruge og agere bæredygtigt i fremtiden. Vi bilder os selvfølgelig ikke ind, at vi kan indfri målene alene, men med skiftet til fjernvarme på Haraldskær tager Sinatur endnu et skridt i en miljøvenlig retning, der gavner os alle, forklarer Kari Brandsgård, der er hoteldirektør på Haraldskær.

Med egen vindmølle på Skarrildhus Sinatur Hotel & Konference og egne solcelleanlæg har Sinatur i en årrække produceret deres egen grønne energi.

– På Haraldskær har vi i flere år kæmpet for at få fjernvarme. Vores gamle herregård fra 1434 ligger nemlig i Vejle Ådal, hvor vi ikke må sætte vindmøller eller solcelleanlæg op. Med godt 3.000 kvadratmeter under tag og mange gæster har vi et stort energiforbrug, og vi er utroligt glade for, at vi nu får adgang til at varme konferencehotellet op CO2 frit, fortæller Kari Brandsgård, og afslører at samtlige medarbejdere deltager i et uddannelsesforløb i bæredygtig drift.

– Vi ønsker virkelig at gøre en forskel, og måske kan vi gennem vores miljøvenlige handlinger være med til at sætte et aftryk og påvirke vores gæster til at handle mere bæredygtigt i deres hverdag. Vi går selv forrest og arbejder målrettet på, at vi år 2025 genanvender mindst 80 % af vores affald. I kombination med investeringen i fjernvarme tager vi på den måde nogle vigtige skridt i ambitionen om en bæredygtig fremtid, hvor ingen lades i stikken, forklarer Kari Brandsgård.

Sådan ser regnestykket ud

Opvarmet areal: 3.030 kvadratmeter

CO2-udledning ved gas: 112.860 kilo pr. år

CO2-udledning ved fjernvarme: 8.329 kilo pr. år

Årlig reduktion: 104.531 kilo pr. år.

Besparelse på 93 %

Pressemeddelelse skrevet af Speakloud for Sinatur Hotel Haraldskær