Rygsækken bliver fyldt med konkrete erfaringer med uddannelse på Grindsted Landbrugsskole. Her fungerer teorien i samspil med landbruget til glæde og gavn for eleverne.

Mange timer foregår i værkstedet, i marken eller i praktik hos landmænd og få timer i klasselokalet. Vi kan godt forklare teorien, men det bliver først håndgribeligt, når man kommer ud på gården, siger Erik Friis Møller, der er forstander på Grindsted Landbrugsskole.

– Det er fedt, at vi kan komme ud i det praktiske, at det bliver inkluderet i vores undervisning, og det ikke kun er teori hele tiden, siger Thea Billeschou Koefoed. Hun er 21 år og lige startet på sit første hovedforløb på landbrugsskolen.

En del af landbruget

Hun er nu tilbage på skolen efter halvandet års praktik i et kvægbrug. Selvom hun ikke ved, om det skal kombineres med planteavl, har praktikken været en succes. 

– Det, at vi kommer ud og prøver det hele, er fedt. Jeg har fået en masse erfaring, og landmanden har sat mig ind i alle rutinerne på hele gården, fortæller Thea Billeschou Koefoed, der har en gymnasial uddannelse og derfor kunne starte på Grundforløb 2. Kommer man fra folkeskolen, starter man på Grundforløb 1, ligesom der er mulighed for at læse en EUX.

– Vi er i tæt dialog med landbruget og landmændene, både når eleverne er ude i praktik og på skolen. Vi gør meget for at gøre det praksisnært, og her er det vigtigt, at eleverne føler sig godt tilpas. Derfor hjælper og guider vi hele tiden eleverne, forklarer studievejleder Poul Thomsen.

Folk kender hinanden på kryds og tværs

En stor del af livet på Grindsted Landbrugsskole er det gode sociale sammenhold og fællesskab på tværs af alle hold og forløb. Især når 90 procent af skolens elever bor på skolen. Allerede her i efteråret afholder skolen større arrangementer som eksempelvis høstfest, DM i pløjning og speeddating med erhvervet.

– Vi er selv gode til i fællesskab at tage på gårdbesøg eller spille fodbold nede i hallen og bare generelt mødes efter skole og hjælpe hinanden med lektierne. Folk kender hinanden på kryds og tværs, og nogle af mine bedste veninder går på et forløb over mig, fortæller Thea Billeschou Koefoed.

Skolen deler flere faciliteter med Tronsø Skolen, der blandt andet giver mulighed for, at man kan have sin hest med og få ridetimer, mens man går på Grindsted Landbrugsskole, ligesom at der hvert år er studieture til udlandet.

Skolen holder desuden løbende besøgsaftener henover efteråret, hvor interesserede unge kan besøge skolen, blive klogere på uddannelsen og stille spørgsmål til nuværende elever.

– Man behøver ikke være overbevist om, at man skal være landmand for at gå på Grindsted Landbrugsskole. Man kan mærke, om det her er noget for en og snuse til, hvad landbrugsfaget kan, understreger forstander Erik Friis Møller.

Skrevet af Speakloud for Grindsted Landbrugsskole.