31 nye lavenergi-boliger er om kort tid klar til indflytning i Tarm, hvor Ringkøbing-Skjern Boligforening har tænkt moderne og bæredygtigt på den tidligere rådhusgrund.

I centrum af Tarm er fem nye bygninger med et markant og funktionelt udtryk ved at tage form, og den 1. juni kommer de til at summe af liv. Den gode nyhed er, at der stadig er ledige lejemål.

– Vi vil gerne bidrage til en positiv udvikling i Tarm med et spændende og grønt byggeri, hvor C02-belastningen er meget begrænset, da energiforbruget er lavt. Det skyldes, at boligerne er gennemisolerede, og det vil også kunne mærkes på pengepungen, siger Bo Lodbjerg, der er direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening. 

Naturlig opvarmning

Byggeriet består af lavenergi-boliger eller såkaldte passivhuse magen til dem, boligforeningen har succes med i Ringkøbing K. Opvarmningen foregår ved solindfald, varme fra pc´en og andre naturlige varmekilder. Hvis der bliver brug for mere varme, har boligerne et genvex-anlæg med indbygget radiator.

– Elforbruget bliver måske lidt højere end normalt, men til gengæld kommer en fjerdedel af strømmen fra solceller på taget af byggeriet, og overskydende strøm sælges til gavn for beboernes elregning. Med de usikre energipriser vi har i øjeblikket, så er lavenergi-boligerne et kanongodt valg, siger Karsten Håkonsen, der er formand for Ringkøbing-Skjern Boligforening.

De bæredygtige og røgfrie boliger er bygget af naturmaterialer som træ og skiffer, og sammen med det indbyggede genvex-anlæg, der hele tiden sikrer frisk luft i boligen, skaber det et meget optimalt indeklima.

– Konstruktionen i træ gør, at det er sundt at leve i, og det støjsvage og effektive genvex-anlæg sørger for et behageligt indeklima ved at skifte luften ud et par gange i timen, fortæller Bo Lodbjerg.

Bo bæredygtigt midt i Tarm 1

Centralt og grønt

Nybyggeriet på Toften i Tarm ligger centralt, hvor byens gamle rådhus lå og med kort afstand til indkøb, bibliotek, bus og tog. De fleste lejligheder er i ét plan, og enkelte er i to plan. De øverste boliger har altan, mens de nederste har terrasse, og alle boliger har et skur.

– Boligerne i stueetagen er udlejede, men vi har stadig ledige lejligheder på 1. sal med en god udsigt. De er indrettet lyst og venligt med de basale hvidevarer. Huslejen ligger på 6.000 – 7.900 kr. og med beskedne udgifter til forbrug – man kan endda håbe på at få penge tilbage, fortæller Karsten Håkonsen.

Bæredygtigheden på Toften når helt ud på afdelingens parkeringsplads, hvor en ladestander med en kapacitet til 2-4 elbiler står klar til beboerne, og hvis det ikke er nok, sættes flere op. Endelig er der en plan for affaldssorteringen.

– Vi vil gerne lave nedgravede molokker til affaldet. Det gør aflevering lettere, hindrer lugtgener og forbedrer arbejdsmiljøet for renovationsfolkene. Problemet er, at Ringkøbing-Skjern Kommune ikke er klar til at afhente det, da de ikke har det rigtige materiel endnu, men det håber vi, at de snart vil beslutte sig for, siger Karsten Håkonsen og Bo Lodbjerg.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.