Lader du blikket glide henover den århusianske skyline, falder dine øjne på områder som Ceresbyen, Skejbyen i det nordlige Aarhus, Z-Huset og den nye arkitektskole. Og bag mange af byens nye byggerier står byudvikler og entreprenør A. Enggaard.

– Vi vil gerne give noget tilbage til Aarhus og lave en helhedsorienteret byudvikling, der er med til at skabe liv og fællesskab i nye, gode byområder, siger Jens Skinnebach, afdelingschef i Aarhus.

– Ambitionen er, at vi sammen med kommunen, borgerne og vores samarbejdspartnere udvikler bydele, som vi er stolte af, og som er bæredygtige, både socialt, økonomisk og miljømæssigt, siger han videre.

Et af eksemplerne på netop det finder man i Aarhus-bydelen Gellerup. Her har A. Enggaard i samarbejde med Aarhus Kommune udviklet multikontorhuset Blixens, og nu skal entreprenørvirksomheden i gang med 60.000 kvadratmeter private boliger i området som en del af den fornyelse, der er i gang i Gellerup.

– Vi forsøger altid at skabe en diversitet i vores bydele med små og store boliger, almene, ejer- og lejeboliger. Det giver rum til, at både unge, familier og ældre kan flytte ind, fortæller Jens Skinnebach.

Fællesskabet bliver skabt allerede i planlægningen af bydelene, men A. Enggaard faciliterer også, at fællesskabet udvikler sig i bydelsforeninger, hvor beboerne kan bytte tjenester eller holde bydelsfester i de tilhørende festlokaler med overnatningsmuligheder.

Ceres Park, Ceres Byen, Aarhus C

Funderet i håndværkertraditionen

A. Enggaard har igennem mange år sat sit præg på byggeri i Aarhus, for eksempel med udvidelsen af Musikhuset. Men det er især i udviklingen af byområder, at virksomhedens ekspertise for alvor folder sig ud.

– Når vi selv sætter rammerne, kan vi også sætte ambitionerne højt, så de områder vi investerer i og skal administrere på den lange bane, efterlever ambitionen om et bæredygtigt byområde. Det er helt essentielt i alle vores byggerier, forklarer Jens Skinnebach.

Det kommer blandt andet til at udfolde sig på Sydhavnen i Aarhus og i Brokvarteret på det gamle godsbaneareal i byen, hvor A. Enggaard i samarbejde med PKA er ved opføre en helt ny bydel.

Men idéen om at tænke langsigtet og have høje ambitioner er ikke nyt for entreprenørvirksomheden, der har eksisteret i tre generationer. Jens Skinnebach mener, at fokusset på ansvarlighed giver en sikkerhed for kvalitet, som man ikke finder andre steder.

– Virksomheden er solidt funderet i håndværkets traditioner, der er lig med høj kvalitet for os. Vi tager vores ansvar alvorligt, uanset om vi bygger for os selv eller for andre investorer, understreger Jens Skinnebach.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier