Duften af hjemmelavet mad har siden morgenstunden spredt sig på Vesterlund Efterskole, og nu hvor klokken nærmer sig spisetid, står de trippende og sultne elever klar til at gå om bord i buffeten med den sunde mad og den uimodståelig salatbar.

Fysisk aktivitet og boglige udfordringer stiller krav om en sund og varieret kost med masser af kulhydrater, fedt og proteiner. Det forklarer køkkenleder Lene Bech, der sammen med køkkenpersonalet hver dag gør sig umage med at kokkerere sunde, mættende smagsoplevelser, der får både krop og hjerne til at præstere på højeste niveau.

”Eleverne på Vesterlund Efterskole har en dag sprængfyldt med både krævende boglige fag og udfordrende fysiske aktiviteter. Det betyder, at de har brug for en varieret og sund kost med masser af kulhydrater, fedt og proteiner”, forklarer Lene Bech, der som noget af det første i et nyt skoleår præsenterer den sunde tallerken for eleverne.

”Vi bliver sløve og overvægtige af en forkert og usund kost. Derfor taler vi med eleverne om den sunde tallerken, der indeholder ½ grønt, ¼ kød og ¼ kulhydrater som kartofler, pasta eller ris. Vi kan se, at eleverne gør sig umage med at spise rigtigt, for de ved godt, at det har betydning for deres præstation i springhallen, og når de sidder med en dansk stil”, fortæller Lene Bech.

Vi elsker at servere elevernes livretter

Køkkenleder Lene Bech opfordrer altid eleverne til at komme med kritik. Både den gode og den dårlige. For køkkenet på Vesterlund elsker at lave mad, der bliver spist.

”Vi gider ikke lave mad, som eleverne ikke spiser. Derfor bliver vi glade, når eleverne er ærlige og fortæller os, hvad de gerne vil have mere af på menuen, og hvilke opskrifter vi godt må gemme nederst i skuffen. Vi elsker at lave deres livretter, men vi kan også godt lide at udfordre eleverne med nye og anderledes retter, der udfordrer deres smagsløg”, siger Lene Bech og fortæller om et forslag fra elevholdet 17/18, der i dag er virkelighed på Vesterlund.

”Salatbaren er indført efter et forslag fra sidste års elevhold. De var lidt trætte af blandede salater og ville gerne selv have mulighed for at vælge deres favoritter fra salatbaren. Resultatet er, at eleverne i dag spiser mere salat, ligesom vi skal smide langt mindre ud, forklarer køkkenlederen.

Vi får også noget til den søde tand

En varieret kost båret af årstidens sunde salater og grøntsager, fedtfattigt kød, masser af fisk og hjemmebagt brød er omdrejningspunktet i køkkenet på Vesterlund Efterskole, men det betyder ikke, at pizza, kager og desserter er bandlyst.

”Vi er ikke hellige og skal huske på, at Vesterlund er elevernes hjem i et år Der skal være plads til pizza, kager og desserter. Så længe den daglige kost indeholder masser af energi, sunde vitaminer og kvalitet, gør det ikke noget at skeje lidt ud en gang i mellem”, understreger Lene Bech.

Faglært personale laver mad til 225 hver dag

Køkkenpersonalet på Vesterlund tilbereder hver eneste dag mad til 225 elever og ansatte. Med tre hovedmåltider og tre mellemmåltider sætter det høje krav til de ansattes faglighed.

”Alle ansatte er faglærte, og vi er løbende på kurser og til temadage for at hente inspiration og ny viden. Arbejdet i køkkenet er krævende, men vi elsker at tilberede hjemmelavet mad og er stolte af vores håndværk. Vi nyder også samværet med eleverne, og vi lægger aldrig skjul på, at vi ikke kunne klare arbejdet uden deres hjælp om formiddagen”, forklarer Lene Bech, inden hun må springe til med hjælpende hånd og fylde salatbaren op.

Hvad mener eleverne om maden?

Vi har spurgt Rasmus, Sine og Sofia om, hvad de synes om maden på Vesterlund Efterskole.

 

Maden er rigtig god, sund og varieret

”Menuen varierer fra dag til dag, og der er altid en stor salatbar, hvor jeg selv kan vælge, hvad jeg vil have. Det kan jeg godt lide.

Lene har fortalt, hvordan vi skal inddele tallerkenen med ½ grønt, ¼ kød og ¼ kartofler, pasta eller ris. Det prøver jeg at leve efter, for en sund kost er vigtig, når vi træner meget og er fysisk aktive. I weekender kan der godt være is til dessert. Det er luksus”, fortæller 16-årige Rasmus Poulsen.

Rasmus’ livret: Byg-selv-burger var fantastisk

 

Køkkenpersonalet lytter til os

”Jeg synes, at maden er god næsten hver eneste dag. Der er noget for enhver smag. Maden er sund, og der altid grøntsager, salat og frugt. Det er lækkert.

Køkkenet vil gerne have, at vi siger, hvad der er godt, og hvad vi bryder os knap så meget om. Det er fedt, at de lytter og gerne vil lave mad, vi kan lide. Jeg sørger for at spise lidt af det hele. Jeg er ikke fedtforskrækket, for jeg har behov for en masse energi, når jeg spiller fodbold eller dyrker gymnastik”, fortæller 16-årige Stine Ravn.

Stines livret: Bare noget med fisk

 

Seks måltider om dagen holder energiniveauet oppe

”Vi får seks måltider om dagen. Det er med til at holde vores energiniveau oppe, og det er vigtig, når vi træner meget. Mellemmåltider er for eksempel hjemmebagt brød og frugt.

Jeg vil hellere have pasta end kartofler, for pasta ligger ikke så tungt i maven, når vi skal træne lige efter maden. Fisk er en af mine favoritter. Det smager godt og er sundt. Salatbaren er også rigtig god. Vi kan selv blande og tage det, vi bedst kan lide”, fortæller 16-årige Sofia Morsing Abildskov.

Sofias livret: Lasagne med salatbar

Pressemeddelelse og nyhed til hjemmeside skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.