I landsbyen Sejet har Horsens Andelsboligforening af 1954 netop taget første spadestik til en klynge helt moderne rækkehuse, der står klar til indflytning ved årsskiftet. 

Med landsbyens nærhed og udsigt til en forbedret infrastruktur kan seniorer og alle andre nu lægge billet ind på enkle og lækre lejeboliger i landsbyen Sejet syd for Horsens.

– Vi har valgt at bygge i Sejet, fordi vi vil give seniorer mulighed for at blive boende i området, hvis de for eksempel sælger parcelhuset, og så vil vi gerne bidrage til at udvikle landsbyen, siger forretningsfører Jørgen Pommerencke.

Den lille landsby med sine 325 indbyggere syner måske ikke af så meget ved første gennemkørsel, men en velfungerende borgerforening og et borgerhus er med til at samle Sejet. En ny ringvej syd og øst omkring Horsens vil fremover forbinde landsbyen med motorvejen, og en tryg cykelsti til det sydlige Horsens blev indviet i efteråret.

Godt naboskab og indeklima

– Ved at bo i Sejet får du mere luft om ørerne og ser mere himmel. Naboskabet bliver tæt, og med de forbedrede trafikforbindelser er det samtidig en smal sag at komme ud i landet, tage cyklen ned til fjorden eller nyde cykelstien til Horsens, som bliver udbygget yderligere i 2022, siger Jørgen Pommerencke.

Det nye byggeri ligger i en ny udstykning i Sejet, hvor der samtidig etableres en stor regnvandssø, der er med til at fremme områdets biodiversitet. De 18 rækkehuse placeres i en cirkel med huse i midten og med forskellig udsigt over det åbne land.

– Vi har både 2- og 3-værelses boliger, der alle er med et godt lysindfald og egen have, skur og parkering. Husene er opført i lyse sten og lever op til nutidens krav til moderne boliger som lavt energiforbrug, og så sørger ventileringen for et behageligt indeklima, fortæller Jørgen Pommerencke.

Det er i øvrigt første gang, at Horsens Andelsboligforening af 1954 bygger i Sejet, hvor der i forvejen kun er få lejeboliger.

Bolig_Horsens_0001
Bolig_Horsens_0003

Bo med sjæl, charme og udsigt over byen

Helt centralt i Horsens har Andelsboligforeningen Beringsgaard ryddet de gamle loftsrum og skabt nogle unikke tagboliger til både studerende, seniorer og børnefamilier.

Det har ikke været helt nemt, og det har taget sin tid, men nu er 48 nye tagboliger færdige på toppen af Beringsgaard afdeling 3 og 4, der ligger kun 300 meter fra strøget og banegården i Horsens.

– Vi fik mulighed for at fjerne de gamle depotrum på loftet og bygge nogle meget forskellige tagboliger. Det har været en udfordring med hjørner og kviste i en ejendom fra 1950, men resultatet er blevet nogle charmerende boliger, der emmer af sjæl, siger forretningsfører Jørgen Pommerencke.

Tagboligerne fås i flere størrelser. De mindste er 2-værelses på 54 m2, mens de største er 4-værelses på 113 m2, og alt derimellem er stort set muligt. Nogle boliger har skråvægge, men med en fin loftshøjde, så det ikke virker snævert.

En lækker studielejlighed

– Der er noget for alle, og kravene til boligstandard, isolering og ventilation er de samme. Hvis man vil bo billigere, kan man droppe elevator og altan, men så i stedet nyde det smukke lysindfald. Til gengæld kan 3 studerende fra for eksempel naboen VIA Campus dele én af de store lejligheder og få både værelse, fælles køkken-alrum, 2 altaner og adgang til elevator for under 3000 kr. pr. person om måneden, siger Jørgen Pommerencke.

I forbindelse med renoveringen af ejendommene laves et helt nyt gårdareal med legeplads, hyggehjørner, grillområde, borde, bænke og cykelparkering. Hele bebyggelsen må bruge det fælles aktivitetshus, og beboerne kan leje en parkeringsplads ude eller inde. Vaskesøjle er ikke nødvendig, da ejendommen har eget vaskeri. 

Skrevet af speakloud for Jyske Fynske Medier.