Det summer af liv i Messe C i Fredericia, der danner rammen om DM i Skills 2016. Atmosfæren er fyldt til bristepunktet og spændingen er intens blandt de unge lærlinge og elever, der deltager i årets danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser.

Blandt deltagerne finder vi 19-årige Oliver Stavnsbo, der er industriteknikerelev hos LJ Maskinteknik i Vester Nebel. Seriøs og koncentreret arbejder han på sit ”emne” til årets DM i Skills. Oliver er rolig og i så god tid, at han har overskud til at finpudse de sidste detaljer på den maskindel, han har fremstillet.

– Det er spændende at deltage, og jeg er glad for at være med. Det er god oplevelse og en svær udfordring, der stiller høje krav til min faglighed, forklarer en koncentreret Oliver Stavnsbo i et ledigt sekund.

Oliver Stavnsbo kvalificerede sig til DM i Skills ved at blive blandt de to bedste i regionsfinalen. I finalerunden i DM i Skills dyster han mod fem andre dygtige lærlinge, og det er en stolt mester, Lars Jørgensen, der er mødt op for at støtte sin unge lærling.

– Oliver er utrolig dedikeret. Lige fra starten af sin læretid har han vist stor seriøsitet og engagement. I starten af læretiden kørte Oliver 60 km hver vej på sin knallert for at komme på arbejde. Han kørte i sne og regn og mødte tit op allerede kl. 6 om morgenen. Fra starten har Oliver vist en imponerende nysgerrighed. Han er lærenem og har opnået et meget højt fagligt niveau. Derfor er det også meget fortjent, at han deltager i DM i Skills, forklarer Lars Jørgensen.

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse

DM i Skills er søsat for at styrke erhvervsuddannelsernes image blandt de unge og deres forældre. Det skal sikre en øget tilgang til erhvervsuddannelserne.

– Ved at de bedste lærlinge viser deres engagement og fagligt høje niveau, sætter branchen fokus på, at en uddannelse som f.eks. industriteknikker giver gode fremtids- og karrieremuligheder. Faktisk tør jeg godt love, at der er jobgaranti til alle dygtige lærlinge med et godt hoved, for der er stor mangel på arbejdskraft i branchen, forklarer Lars Jørgensen.

YouTube vigtig inspirationskilde for DM sejr

Interessen for teknik har Oliver altid haft. Allerede som barn lavede han tegninger over, hvordan legoklodserne skulle samles. Fra 7-årsalderen kom han ofte på en gård, hvor han sammen med kammerater reparerede traktorer og knallerter.

– Det er fedt at arbejde med teknik og bruge hovedet. Jeg lærer en masse både hos LJ Maskinteknik og i mine skoleperioder. Når der er noget, jeg ikke kan finde ud af, bruger jeg tit YouTube som inspiration, forklarer den 19-årige lærling.

Oliver Stavnsbos kompromisløse tilgang gav pote til DM i Skills, for da dommerne er færdige med at tælle pointene sammen, er det med lærlingen fra Vester Nebel øverst på sejrsskamlen. – Jeg er selvfølgelig stolt af at have vundet, for de andre deltagere er meget dygtige, siger Oliver Stavnsbo, der fik DM-titlen overrakt af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Pressemeddelelse skrevet af Speakloud for LJ Maskinteknik.