Opvask, støvsugning og sortering af tæpperester lyder måske ikke som drømmeopgaver for en ung teenagedreng. Men 15-årige Tomasz Rusinek elsker sit nye fritidsjob hos HOKA Tæpper i Vejle, fordi det føles rart at gøre en forskel og tjene sine egne lommepenge.

 Tomasz Rusinek flyttede fra den lille by Insko i Polen til Vejle med sin familie i 2016. Han startede i 3. klasse på Vejle Midtbyskole, hvor han hurtigt lærte dansk og fik nye venner.

 I dag går han i 8. klasse og lever et helt almindeligt teenagerliv med skole, familie og venner, men Tomasz Rusinek følte alligevel, at han manglede noget at tage sig til efter skole. Han vidste bare ikke hvad, indtil han en dag mødte projektleder i Knæk koden, Helle Søndergaard, i fritidsklubben Club Midt i Skolegade.

 – Jeg har før gået med aviser. Det var bare ikke lige mig at trække den tunge avisvogn i regnvejr, men det er svært at finde et andet arbejde, når man har min alder. Men Helle fortalte mig, at Knæk koden kunne hjælpe mig med at finde et fritidsarbejde, hvor jeg kunne tjene mine egne penge, fortæller Tomasz Rusinek, der er glad for, at han fik det skub og den hjælp, han havde brug for.

 – Jeg var meget usikker på, hvor jeg kunne søge arbejde, hvordan jeg skulle gøre det, og hvem jeg skulle tale med. Men Knæk koden hjalp mig med alle de ting og forklarede, hvordan det er at gå til jobsamtale. Hvad man skal sige og sådan, fortæller Tomasz Rusinek.

Hoka_0025

Iskolde Tomasz landede selv jobbet

3. december troppede en spændt Tomasz Rusinek op til jobsamtale hos HOKA Tæpper. Han havde aftalt med Knæk koden, at de skulle være med til jobsamtalen. Men sådan gik det ikke, husker projektleder Helle Søndergaard.

– Tomasz dukkede pligtfuld op hos HOKA Tæpper før tid, og da jeg ankom, havde han allerede lavet en aftale med indehaver Lars Zon. Iskoldt, imponerende og flot gået af en 15-årig teenager. Tomasz og HOKA Tæpper er bare et godt match, og virksomheden har været gode til at tage imod deres nye fritidsjobber og skabe meningsfulde og vigtige opgaver, understreger Helle Søndergaard.

 Blandt de opgaver Tomasz Rusinek løser mandag, onsdag og fredag eftermiddage er opvask i kantinen, støvsugning af butikken, oprydning på lageret og sortering af tæpperester i de rigtige prisklasser.

 – I HOKA Tæpper glæder vi os over, at Knæk koden matchede os med Tomasz. Han løser en masse opgaver, vi ellers selv skulle have brugt tiden på i en travl hverdag. Tomasz går selv i gang, når han kommer. Han arbejder selvstændigt og gider at gøre en indsats. I dag spiller han en vigtig rolle, fordi han er med til at sørge for, at butikken er trimmet, fortæller Lars Zon.

Hoka_0023

Fritidsjob giver mod og selvstændighed

Tomasz Rusinek er ikke helt sikker på, hvad han vil uddanne sig til og arbejde med som voksen. Arkitekt eller ingeniør står stærkt i billedet lige nu, men selvom fremtidsjobbet måske ikke er i tæppe- og gulvbranchen, er han sikker på, at han kan bruge erfaringerne fra fritidsjobbet i sit fremtidige arbejdsliv.

– Jeg er blevet mere modig og selvstændig. Jeg har lært, at det kræver noget at tjene penge, og at det ikke bare kommer af sig selv. De voksne hernede er gode til at vise mig, hvordan jeg skal gøre tingene. Vi har det sjovt sammen og kan godt drille hinanden. Det er godt at komme på arbejde, og jeg lærer hver dag noget om, hvordan man skal opføre sig, og hvad skal lave på en arbejdsplads, understreger en glad Tomasz Rusinek, inden han sætter strøm til støvsugeren og går i krig med at trimme butikken.

Hoka_0033

Bliv klogere på projektet Knæk koden

I en tid hvor danske virksomheder søger nye medarbejdere som aldrig før, er der arbejdskraft, vi overser. Projektet Knæk koden vil gøre vejen til arbejdskraft lettere for virksomhederne og hjælpe unge, der mangler rollemodeller og netværk, med at få et fritidsjob og finde fodfæste på arbejdsmarkedet. De unge udgør en uudnyttet ressource, og arbejdsgiverne kan frigive tid til andre vigtige opgaver ved at uddelegere simplere opgaver til unge fritidsjobbere.

Den A.P. Møllerske Støttefond støtter projektet med 4,2 mio. kr.

Læs mere om Knæk koden

Skrevet af Speakloud for HOKA Tæpper.