Genanvending er det bærende element i arbejdet hos Haarslev Industries, og den enorme viden inden for forarbejdning af restprodukter fra fødevareindustrien tiltrækker medarbejdere fra alle faggrupper. 

I den lille nordfynske by Hårslev har Haarslev Industries haft hovedsæde i knap 50 år. Der er holdt fast i den lokale forankring, selvom virksomheden i dag har kontorer i 17 lande i hele verden.  Missionen er at producere maskinanlæg, der kan genanvende verdens mange overskydende ressourcer.

Virksomheden er verdens førende leverandører af maskiner og specialudstyr til fabrikker, som forarbejder restprodukter fra kød-, fjerkræ- og fiskeproduktion til nye ingredienser, og det er især den stærke viden om alle processerne, der gør Haarslev Industries til et anerkendt brand. 

– I vores maskiner bliver alt brugt og genanvendt. Enten bliver det omdannet til olier, ingredienser i kosmetik, sæber eller brugt som foder til dyr, fortæller ingeniør Per Bonne Eriksen. Han leder det ingeniørteam i Haarslev Industries, der designer maskiner, som kan koge og tørre restprodukterne.

Haarslev Industries leverer specialudstyr til hele transformationen, lige fra at råvaren ankommer til fabrikken, til det færdige produkt forlader den igen i ny indpakning. Desuden arbejder de hos Haarslev hele tiden på at udvikle og optimere processerne, ikke mindst på energieffektivisering.

– Vi tænker hele tiden i udvikling. Et eksempel fra min egen afdeling er i tørringen, hvor der ryger en del vand fra. Den varme kan vi bruge til at forvarme en anden maskine for at minimere energispildet, forklarer Per Bonne Eriksen.

– Bæredygtighed betyder meget for vores kunder, men det fanger også interessen hos blandt andet de nyuddannede ingeniører. Man kan nemt være med til at gøre en forskel, når man arbejder her på Haarslev, siger han.

Haarslev Industries fuldender den cirkulære økonomi 1

Mulighed for at dykke ned i udviklingen

Den brede virksomhed, som Haarslev efterhånden er vokset til med knap 1000 medarbejdere, er noget af det, der tiltrækker nye medarbejdere og studerende. Det gælder også i Per Bonne Eriksens afdeling. Han har netop ansat en nyuddannet ingeniør i hans team.

– Ofte får de lov til at dykke ned i de mere langsigtede udviklingsopgaver. De er rigtig vigtige og giver god værdi, men der er sjældent at jeg selv kan prioritere tid til det. Derfor er det oplagt, at praktikanter og studerende giver sig i kast med dem, fordi de kommer ind med friske øjne. De får spændende opgaver, som også giver stor værdi til virksomheden, siger Per Bonne Eriksen.

Generelt er det vigtigt for Haarslev Industries med praktikanter, studiemedhjælpere og lærlinge for at få den nyeste viden ind i virksomheden. Lige nu sidder en gruppe ingeniørstuderende fra SDU for eksempel og laver projekt i Hårslev.

Projekterne spænder utrolig bredt hos Haarslev Industries, fordi kunderne både kan få tegnet en hel fabrik med komplette anlæg til hele processen eller enkelte nye maskiner til deres eksisterende produktion.

– Vi er en global virksomhed med sælgere, projektledere og servicemontører rejser ud til kunder i hele verden. Vi har også medarbejdere, der er fast udstationeret på kontorerne i udlandet, ligesom vi har en del fra især Polen og Brasilien fast ansat i Danmark. Der er mange muligheder, når man først er ansat her, understreger afdelingsleder Per Bonne Eriksen.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.