Affald er ikke bare affald hos Gemidan. Gennem deres Ecogi-løsning arbejder de blandt andet med at udnytte ressourcerne, der findes i det madaffald, danskerne hver dag smider ud.

I over 30 år har Gemidan været med på rejsen mod at genanvende mere af danskernes have- og madaffald. Virksomheden har arbejdet med at forbedre sine metoder og teknologien, så deres affaldsomdannelse og genanvendelse i dag er noget af det bedste i Danmark. 

– Vi har den mest enkelte og bedste løsning til at holde en særlig renhed i vores materiale. Vores proces er mere skånsom for ikke at rykke plasten i stykker. Det sikrer, at du ikke får småting ud i det materiale, som skal videre til landbrugsjorden, fortæller Hans Peter Fyhn, der er salgskonsulent for Gemidan. 

– Erhvervskunderene kommer hos os, fordi det er enkelt at komme af med madaffald og haveaffald ved vores anlæg Vi giver dem god rådgivning til, hvordan de bedst kan sortere og bidrage til den cirkulære økonomi. Den gode service giver glade kunder, og så glider det hele lidt nemmere, siger Hans Peter Fyhn.

Satsning på grøn energi

Virksomheden tog et ryk med det nye sorteringssystem, som blev etableret i 2009. Her blev Ecogi-systemet født. Det er designet til at kunne behandle madaffald og organisk affald. Oprindeligt blev teknologien anvendt i papirindustrien, men er nu modificeret til madaffald hos Gemidan.

Anlæggene modtager løbende affald fra kommuner i hele Nord- og Midtjylland, Syddanmark, Fyn, Sjælland og øerne. Ecogi-anlægget og teknologien bag er udviklet sådan, at de kan tage imod alt fra rent madaffald fra danskernes privatforbrug, kommunens affaldsindsamling og plastikbøtter med videre, blandt andet med datooverskredne fødevarer fra supermarkeder og fødevareindustrien.

Alligevel kommer der et rent produkt ud, som bliver leveret til biogasanlæg, mens resten bliver brugt på landmandens marker som gødning til ny fødevareproduktion, og dermed er kredsløbet sluttet.

– Det er vigtigt, at vores maskiner kan levere en renhed så høj som muligt, så vi ikke forurener jorden. Men det ligger også rigtig godt i tråd med den ressourcestrategi, mod mere grøn energi, som regeringen indførte i 2013, hvor vi også udvidede forretningen, siger Hans Peter Fyhn.

Gemidan viser den enkelte vej til bæredygtighed 2

Pionerer på affaldsområdet

Mens håndteringen af madaffald er vokset over de seneste ti år, har Gemidan været pionerer på affaldsområdet siden 1988. Haveaffald har virksomheden arbejdet med i knap 25 år.

Her fylder de kommunale genbrugspladser størstedelen, men også private kan aflevere deres haveaffald for at få det bearbejdet. Det kan især bruges som jordforbedrende på landbrugsjorden og til færdigkompost, som Gemidan sælger.

– Færdigkomposten er god kompost, som vi vender og sorterer. Derefter kører vi det op i lagerhallen, hvor vi sælger det til kommuner, gartnere og private, fortæller Hans Peter Fyhn.

Derudover sælger Gemidan gartnermuld, der er blandet med kompost, råmuld og sand, ligesom biotopsport sorteres fint til gødning og sælges til sportspladser og golfbanerne for at jævne og give liv til græsset.

Skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.