Til juli stopper Microsoft med at sikkerhedsopdatere og supportere Windows Server 2003. Det betyder, at titusindvis af eksisterende serverinstallationer skal opgraderes eller udskiftes til en nyere version.

Hvor mange lokale virksomheder der står over for at udskifte gamle servere, tør Per Thomsen fra IT-virksomheden Holtum Data ikke spå om. Men virksomhederne skal reagere nu, hvis de ikke vil udsætte deres virksomhed for unødig fare, understreger Per Thomsen.

– Virksomheder der fortsætter med at bruge den gamle Windows Server 2003 risikerer, at deres IT angribes af virus eller trojanske heste. Det kan være meget forretningskritisk, hvis f.eks. en maskine må holde stille i mange timer på grund af virusangreb, eller hvis mailsystemet bryder ned, forklarer indehaveren af Holtum Data.

IT-virksomheden arbejder i øjeblikket på højtryk med at opgradere gamle servere og flytte data til Windows Server 2012, det cloud-baserede Windows Azure eller anden form for hosted server.

– Det er gået op for mange virksomheder, at det er alvorligt, hvis de ikke gør noget. Men der er stadig mange, der lader stå til. De virksomheder bør komme ud af busken nu og tage fat på opgaven, selv om det kan virke som et uoverskueligt projekt, mener Per Thomsen.

Han fortæller, at virksomheder typisk kun oplever en nedetid på en 1 til 2 timer. For alt er forberedt ned til de mindste deltaljer, inden udskiftningen sættes i gang.

– Når vi kommer ud til kunden, har vi f.eks. en server med, der er så godt som klar til at slutte til. Vi laver backup af data og flytter al indhold til den nye server. Alle brugere oprettes og de programmer, virksomheden bruger, installerer vi. Inden vi går, tester vi naturligvis, at alt virker, fortæller Per Thomsen.

Det eneste ubehag kunden oplever er en kort nedetid, når der slukkes for den gamle server. Men det ubehag måler sig slet ikke med de konsekvenser, en manglende opgradering kan forårsage.

– For en produktionsvirksomhed kan et nedbrud f.eks. betyde, at de ikke kan pakke ordre til kunderne. Konsekvensen kan også være, at en dyr laserskæremaskine ikke kan køre på grund af servernedbrud, forklarer Per Thomsen, der håber, at de fleste virksomheder tager hånd om problematikken med det samme.

Fortsat brug af Windows server 2003 kan have fatale konsekvenser:

 • Systemnedbrud
 • Langsom eller ingen internetforbindelse
 • Hackerangreb
 • Virus
 • Trojanske heste
 • Nedbrud i mailsystem
 • Virksomheden bruges til at spamme andre
 • Systemet kører langsomt

Så let er det at skifte

 1. Kontakt en IT-leverandør
 2. IT-leverandøren rådgiver om valg af ny server
 3. Ny server sættes op hos kunden
 4. IT-leverandør opretter brugere og programmer
 5. Backup og kopi af data der flyttes over på ny server
 6. Systemet testes på testbruger
 7. Alle computere testes
 8. Gammel server slukkes

 

Pressemeddelelsen er skrevet af Speakloud for Holtum Data.