Vesterlund Efterskole dannede lørdag ramme om en tur ned ad mindernes allé for ikke mindre end 443 jubilarer, der genså deres efterskole og fik talt med gamle kammerater. På en smuk sommerdag, hvor skyerne kun sporadisk skærmede for solens varme, bød forstander Anne Nyhus jubilarerne velkommen i opvisningshallen. Efter velkomsten præsenterede skolens nuværende elevhold smagsprøver fra deres flotte opvisning. Alle elever var på gulvet, og såvel TeamGym, GrandPrix og den fælles opvisning imponerede tydeligvis de mange jubilarer, der havde taget turen til Vesterlund Efterskole fra det meste af Danmark.

Snak, råhygge og hotdogs

Efter de flotte opvisninger forsvandt de mange jubilarer ud i skolens lokaler opdelt i årgange og med en af skolens ansatte som vært. Gensynsglæden og snakkelysten var stor, men indimellem snakken var der tid til at nyde en kop kaffe og et stykke kage. Da kaffetørsten var slukket viste skolens nuværende elever mange jubilarer rundt på efterskolen, mens andre hyggede i smågrupper på den store græsplæne, der vækkede minder om is, eksamenslæsning og råhygge under tæpperne i aftentimerne. Efter det obligatoriske luftfoto af alle jubilarer spredte duften af hotdogs sig, og de blev nydt i fulde drag sammen med kolde sodavand i den lune og sene eftermiddagssol. For nogle af jubilarårgangene sluttede hyggen i Vesterlund, mens andre, f.eks. 20 års jubilarerne, valgte at fortsætte gensynet til fællesspisning i Herning.

Hør 5 jubilarer fortælle om deres bedste, sjoveste, listigste, hårdeste og farligste minde på Vesterlund Efterskole.

Lisbeths bedste minde

– Vi gik 27 piger på vores hold. Vores årgang var den sidste, inden piger og drenge blev samlet. Som piger gik vi om sommeren, og et af mine bedste minder er fra Rørbæk Sø, hvor vi ofte cyklede ned for at bade ved forstanderens sommerhus. Vesterlund var en oplevelse for livet, og opholdet har givet et livslangt venskab med Lissi, som naturligvis også er her i dag. Et efterskoleår er den bedste gave, forældre kan give deres barn, fortæller Lisbeth Nygaard Jørgensen, inden hun sammen med veninderne bladrer videre i det medbragte fotoalbum.

Lisbeth Nygaard Jørgensen 50 års jubilar

Vores sjoveste minde

Året på Vesterlund var en fantastisk oplevelse båret af et stærkt sammenhold og masser af råhygge. Vi husker særligt de mange dejlige cykelture, og at vi, når chancen bød sig, cyklede ned til købmanden for at købe is. Det sjoveste minde er nok, at Simon blev smidt hjem i en uge. Han besøgte mig på værelset en aften, og da han ville liste tilbage vadede han lige ind i armene på lærer Erik Wulff. Det var dumt og jeg kedede mig en helt uge derhjemme. Det var ikke sjovt dengang, men vi har grint meget af det siden, fortæller 20 års jubilarerne Sanne Maj Hvelplund og Simon Skou.

Sanne Maj Hvelplund og Simon Skou 20 års jubilarer

Ernas listige minde

– I år er det 65 år siden, at jeg gik på Vesterlund. Det er fantastisk at gense stedet og de mange skolekammerater. Året inden jeg kom på efterskole, var jeg ung pige i huset i Thyregod, så jeg kendte områdets drenge. En aften var der bal på Vester Mølle. Jeg hoppede i dansekjolen og festede til livemusik i mange timer. Da jeg kom hjem, var døren selvfølgelig låst, og jeg måtte kravle ind af et vindue i gymnastiksalen. Gulvet knirkede, og jeg var bange for, at det kunne høres over alt. Så jeg smed danseskoene og heldigvis blev udflugten aldrig opdaget, fortæller den i dag 80-årige Erna Wærum Petersen med et smil.

Erna Wærum Petersen 65 års jubilar

Vores hårdeste minde

– Vi var til triatlon. En af vores lærere stod tæt på vandet, og da vi løb forbi, kom vi til at give ham et ”lille puf”, så han røg i vandet. Han blev stiktosset og meget våd. Vi måtte ud at låne noget tøj til ham, og det var svært, for han var meget høj. Som straf kom vi til at male hele hans hus indvendigt, og det var jo nok meget fair, husker Rasmus Aagaard, Torben Worm og Simon Winther.

Rasmus Aagaard, Torben Worm og Simon Winther 15 års jubilarer

Vores farligste minde

– Sammenholdet var så fedt, og det er dejligt at se alle de gamle venner igen. Djurs Sommerland, Partners på græsplænen, skituren til St. Johann, sove i telt ved Rørbæk Sø, DM i TeamGym, de hyggelige weekender, sove sammen i hallen de sidste nætter er blot nogle af de 1000vis af gode minder, vi har sammen. Det farligste minde er utvivlsomt, at vi kom til at putte en varm engangsgrill ned i en skraldespand. Vi havde købt pølser og brød og hygget. Da vi var færdige, ville vi rydde op. Vi så ikke selv, at der gik ild i skraldespanden. Vi opdagede først vores fejl, da vi så branden på Snapchat. Den blev heldigvis hurtigt slukket. Men vi kom, fortjent, til at rydde op og vaske fliser, fortæller Signe Gleerup, Helene Christiansen, Laura Rye og Katrine Rahbek.

Signe Gleerup, Helene Christiansen, Laura Rye og Katrine Rahbek 1. års jubilarer

Historien er skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.