Af udviklingsdirektør Peter Ditlev Nødbak
Mobildækningen i Danmark har aldrig været bedre. Det til trods er telebranchen konstant i gang med at udvikle netværket og features, der kan imødekomme vores stigende brug af mobildata og et eksploderende antal enheder på nettet. Udviklingsdirektør i Telenor Peter Ditlev Nødbak fortæller her om udfordringer, løsninger og hvorfor fremtidens mobildækning kræver stadig større kapacitet.
I Danmark har vi en ekstrem god mobildækning, når vi ringer, googler eller for eksempel ser Netflix. Men det betyder ikke, at alt er perfekt. Den hastige teknologiske udvikling stiller krav om hurtigere data og større kapacitet, ligesom vi fortsat skal optimere dækningen i alle afkroge af Danmark, så alle i landet får den bedst mulige netværksdækning.
Oplever du udfordringer i din dækning?
Mobilsignaler er som et radiosignal luftbåret, og som du kender det fra din bilradio, kan der være områder eller steder, hvor signalet ikke går klart igennem. Lyden skratter, og der er huller i transmissionen. Men hvorfor nu det?
Er din mobildækning udfordret, når du er indenfor?
Bor du i et område, hvor signalet har problemer med at komme frem, kan det påvirke mobildækningen og kvaliteten af samtaler.
Faktorer der kan forringe mobilsignalets styrke:
- Din bolig er godt isoleret
- Du bor i et betonbyggeri med tykke vægge
- Du bor i en dal omkranset af høje bakker
- Du bor i en skov, hvor træerne forstyrrer signalet
- Der er monteret lavenergivinduer med skærmende metalfilm
Oplever du en sløv og langsom dataforbindelse, er kapaciteten måske årsagen?
I tætbefolkede byområder i for eksempel København eller Aarhus, kan du på nogle tidspunkter opleve en langsom forbindelse. Det samme er tilfældet ved større sportsbegivenheder, til festivaler eller andre events, der tiltrækker mange mennesker, der alle bruger deres telefon og tablets flittigt. Årsagen er, at dataforbindelsen er en ressource, vi deler, og jo flere ”der er på”, desto mindre data er der til rådighed til den enkelte bruger.
Bor du i yderområder?
Mobildækningen i yderområderne kan ligesom andre steder være udfordret af, at kapaciteten på netværket ikke kan imødekomme behovet for lynhurtigt internet, der kan streame og downloade med den nødvendige hastighed. Løsningen er udbygning og udvikling af netværket, og vi måler hele tiden på datanettes kapacitet, og bygger der, hvor der er behov for det.
Kan jeg være udfordret af, at mobilen hopper fra mast til mast?
Det korte svar er nej. Når vi for eksempel kører på motorvejen, kan det faktisk ske mange gange på et splitsekund, men det er ikke noget, vi mærker. Det sker helt automatisk, at vores telefoner hele tiden ”taler sammen” med masterne og forsøger at finde den bedste forbindelse.
Udbygning af 4G og fremtidens 5G er løsningen
Vi kommer aldrig til at bygge et netværk, der holder 100 år ud i fremtiden. Det vil være naivt at tro. Vi er nødt til konstant at opdatere og udvide netværket, så det imødekommer vores behov for at downloade flere og tungere data, når vi ser YouTube, Netflix, TV2 Play eller en af de mange andre streamingtjenester.
Et andet fænomen, der stiller krav om større netværkskapacitet, er Internet of Things (IoT). Verdens førende research- og analyseinstitutter forudser, at der i 2020 er flere end 21 billioner IoT sensorer, der kobler telefoner, tablets, TV, ure, regulering af lys, varme, vand og ventilation, biler, droner, stikkontakter, låse, køleskabe og utallige andre enheder op på internettet.
Udviklingen indenfor IoT betyder, at vi har behov for velfungerende datacentre og et hurtigt netværk med høj kapacitet. I Danmark er vi derfor fortsat i gang med at opdatere vores 4.100 master med 4G-teknologien, og i Telenor er det ambitionen, at vores højhastigheds 4G-netværk dækker hele Danmark i løbet af 2018, ligesom vi arbejder hen imod fremtidens 5G-netværk, der er karakteriseret af en meget lav dataforsinkelse og en endnu større kapacitet.
Læs mere om IoT i blogindlægget Top 5 Teknologitrends 2018
Hvad kan du selv gøre for at få den bedste kvalitet?
Vi ligger os hver eneste dag i selen for, at sikre at kvaliteten af vores netværk er i verdensklasse. Det er vigtigt for os, at vi leverer en kapacitet og en hastighed, der altid er på forkant med vores kunders behov. Er du alligevel udfordret, kan du prøve at fjerne coveret på din telefon. Nogle covers indeholder nemlig materiale, der forringer signalstyrken.
Du kan også søge råd om valg af telefon i din lokale telebutik. Forskellen på den dårligste og bedste mobil målt på antennekvalitet eller kvaliteten af samtalen er faktisk ret stor. Bor du i et byggeri, der er godt isoleret eller eksempelvis omkranset af skov, hvor træerne forstyrrer signalet, kan du med fordel bruge WiFi-opkald, hvor din telefon helt automatisk bruger det trådløse internet i opkaldet, uden du skal gøre noget som helst anderledes.
Blogindlæg er skrevet af Speakloud for Telenor.