Mød landmand HC Gæmelke fra Egholt Nørgård, der sammen med faren Peter Gæmelke, driver familielandbruget RØJ Landbrug på den jyske højderyg

Egholt Nørgård tager smukt imod os, da vi kører ind på gårdspladsen en solbeskinnet forårsdag i maj. Halmen er strøet og grisene er fodret. Det er tydeligt, at grisene er glade og tilfredse med forholdene på gården, der i 2013 lagde produktionen om fra sohold til slagtesvinsproduktion.

– Egholt Nørgård er en ældre gård. Den nye lovgivning om staldforhold til sohold betød, at Egholt Nørgård var uegnet til sohold. Derfor lagde vi produktionen om og skiftede til slagtesvinsproduktion. Det har vi ikke fortrudt, fortæller HC Gæmelke, da vi møder ham i stalden til en snak om Egholt Nørgård og familielandbruget RØJ Landbrug.

Det er nødvendigt at elske lange arbejdsdage

HC er uddannet landmand fra Bygholm Landbrugsskole. Efter en tid som fodermester i Vejle læste han videre og kunne i 2007 kalde sig agrarøkonom. Lige siden har HC arbejdet som landmand og i 2008 købte han sig ind i RØJ Landbrug, der, udover faren Peter Gæmelke, tæller to medarbejdere.

– Navnet RØJ Landbrug kommer fra familiegårdens navn Røjgård. Min farfar købte gården i 1966 og i 1988 overtog min far gården. Udover Røjgård har vi gårdene Røjlund, Bulagergård, Smederøj, Låsholdt, Lille Hustedgård og naturligvis Egholt Nørgård. Det samlede areal er på i alt 460 ha. agerjord og 55 ha. skov. Så der er nok at se til både med markarbejde og svineproduktion, understreger HC Gæmelke med et smil, der afslører, at 37 timer langt fra slår til.

WinPig giver optimal produktion med styr på omkostninger

På Egholt Nørgård er de 400 søer i dag erstattet af slagtesvin. Årligt producerer gården 18.000 slagtesvin. De 10.000 får de, når de vejer 7 kg, mens de sidste 8.000 fodres op fra 30 kg. Omlægningen stiller nye krav til produktion og resultater. Derfor bruger HC Gæmelke dagligt den nye udgave af WinPig til at holde styr på produktionen og omkostninger.

– Jeg bruger f.eks. WinPig til at måle den daglige tilvækst i forhold til foderenheder. I dag er tallet på 2,85. Det er vi godt tilfredse med, men der er selvfølgelig altid plads til forbedringer, understreger den 31-årige jyske svineproducent.

Drømmer om integreret produktion

HC Gæmelke har ikke store armbevægelser. Han er glad for det han har og trives med arbejdet i marken og med svineproduktionen. Men der er et lille men. For landmanden drømmer om igen at få et sohold på Egholt Nørgård.

– Jeg drømmer om en integreret produktion, hvor vi dyrker foderet på marken og producerer både smågrise og slagtesvin. Det lykkes, når rammeforholdene er forbedret og udsigterne gode, siger HC Gæmelke, der sammen med faren arbejder aktivt på at skabe bedre forhold ved at påvirke både lokale politikere og politikere på Christiansborg.

Derfor bruger HC Gæmelke WinPig

  • Nem adgang til nøgletal sikrer god økonomi
  • Optimal produktion med styr på omkostninger
  • Brugervenlig analyse af udvejning
  • Overblik over tilvækst i forhold til foderenheder
  • Systemet er brugertilpasset

 

Tekst til annonce skrevet af Speakloud for AgroSoft.