Tøndermarskens næringsrige landbrugsjord, nærheden til Vadehavet, det tyske marked som nærmeste nabo og Erhvervsrådets værktøjskasse får iværksætterspirer til at springe ud og virksomheder til at vokse.
Tønder Kommune blev i sin tid stemplet som udkantskommune. Men ligger Tønder i udkantsdanmark eller centralt som porten til Tyskland? Erhvervsdirektør Peter Engel-Andreasen er ikke i tvivl. Han peger på fire faktorer, der gør Tønder Kommune særlig interessant for nye iværksættere og virksomheder, der drømmer om at få succes.
Erhvervskonsulent i Tønder Erhvervsråd Carsten Borg er klar til at hjælpe både iværksættere og veletablerede virksomheder med at skabe vækst.
Stærke tyske relationer
Tønder er Danmarks indgang til det tyske marked. Vores geografiske placering og mange års samarbejde har givet os en naturlig forankring og tætte relationer til især det nordtyske marked. Med vores kendskab til tysk sprog og kultur har vi særlige forudsætninger for at hjælpe danske virksomheder med at få fodfæste og vinde ordrer hos tyske virksomheder.
Naturen gør Tønder til et fødevarefyrtårn
Vadehavet og jordbundsforholdene har gennem generationer været fundamentet for de stolte sønderjyske fødevaretraditioner. Som landets fjerde største kommune målt på areal har vi plads til fødevarevirksomheder, der har mod til at nytænke produktionen af eksempelvis skaldyr, muslinger, korn og grøntsager. Vi har ekspertisen, partnerskaber og et setup, der kan øge omsætningen hos fødevareproducerende virksomheder, og vi har arbejdskraften, der kan løfte opgaven.
Styrk virksomheden med en professionel bestyrelse
I Tønder Erhvervsråd hjælper vi virksomheder med at etablere en professionel bestyrelse ved at håndplukke personer, der med deres erfaring, kompetencer og netværk kan udvikle virksomheden, reducere omkostningerne, øge indtjeningen og skabe nye arbejdspladser.
Vi har musklerne til at gøre en forskel
Vi har kapacitet, ekspertise og erfaringen til at hjælpe iværksættere og veletablerede virksomheder med at skabe vækst gennem eksempelvis individuelle vækstforløb, Idéklubben, professionelle netværk og vores rådgivning om eksport til Tyskland.
Tønder Kommune er porten til Tyskland for iværksættere og virksomheder, der vil have succes på det tyske marked, mener erhvervsdirektør i Tønder Erhvervsråd Peter Engel-Andreasen.
GST Denmark tror på sønderjysk produktion
GST Denmark var på vej til at flytte produktionen til udlandet, men gennem et tæt samarbejde med Tønder Erhvervsråd lykkedes det at bevare virksomheden og arbejdspladserne i det sønderjyske.
Det er blot 14 måneder siden, Jacob Gubi og Jan Holm startede iværksættereventyret GST Denmark. Trods virksomhedens korte levetid er ordrebøgerne allerede fyldte et godt stykke ind i 2021. Succesen skyldes en stålfast vilje, et utrætteligt gåpåmod og en bevidsthed om, at iværksætterparret har brug for hjælp til at strømline produktionen og skalere virksomheden internationalt.
– I GST Denmark udvikler og producerer vi GST Biostar, der er et markredskab til mekanisk bekæmpelse af ukrudt i alle afgrøder. Maskinen er udviklet og fremstillet i Danmark på vores produktionsanlæg i Sønderjylland, fortæller Jacob Gubi og Jan Holm, der længe overvejede at få produceret deres maskine til landbruget i udlandet.
– Vi var sikre på, at det var alt for dyrt at få produceret maskinen i Danmark, og vi startede da også med at udvikle maskinen sammen med en udenlandsk samarbejdspartner. Men de kunne ikke leve op til kvalitetskravene og vores ønske om at skabe en nytænkende og banebrydende maskine til ukrudtsbekæmpelse. Senere har det vist sig, at vi med de rigtige underleverandører sagtens kan producere maskinen i Danmark til en konkurrencedygtig pris, forklarer Jacob Gubi, der lærte Jan Holm at kende for 20 år siden på uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker i Aars.
Medejere af GST Denmark Jan Holm og Jacob Gubi (th.) har med god hjælp fra Tønder Erhvervsråd skabt arbejdspladser i Sønderjylland og skabt en international succes med GST Biostar.
Tønder Erhvervsråd sparkede to hanløver ind i GST Denmark
– Vi er begge to vokset op på landet med dyr og arbejdet i marken, og det har nok altid ligget i kortene, at vi på den ene eller anden måde skulle arbejde med landbrug. Men vi havde ikke drømt om et internationalt eksporteventyr, og at vi er nået langt på kort tid, er ikke mindst resultatet af den sparring, vi har med Carsten Borg fra Tønder Erhvervsråd, mener Jacob Gubi.
– Tønder Erhvervsråd har hjulpet os med at udarbejde eksportplaner, og klædt os på til at angribe først det tyske og senere hele det europæiske marked for landbrugsmaskiner. De har anbefalet os at deltage på bestemte messer og kommet med konstruktive forslag til vores marketingsstrategi. Og ikke mindst har de hjulpet os med at skabe en professionel bestyrelse, der har været helt afgørende for GST Denmark, understreger iværksætterne, der for godt et halvt års tid siden udvidede ejerkredsen med Richard Bevan og Ben Malefijt på anbefaling af Erhvervsrådet.
– Richard og Ben har et stort internationalt netværk og erfaring med at udvikle virksomheder. De har vist os, hvordan vi strømliner produktionen, forhandler med underleverandører og skalerer et smedeværksted med en god idé til en virksomhed med internationalt format. I starten var de to tiltænkt en strategisk rolle i bestyrelsen, men vi klikkede fra dag ét, så det var helt naturligt, at de blev en fasttømret del af GST Denmark som medejere. Det er ikke mindst deres og Tønder Erhvervsråds fortjeneste, at vi har skabt en solid sønderjysk virksomhed, hvor vi får brug for at ansætte nye hænder i de kommende år, fortæller Jacob Gubi.
Advertorial skrevet af Speakloud for Jysk Fynske Medier.