Tasker og sække fyldt med tøj, puder og dyner, toastmaskiner, plakater, cykelhjelme, kaktusser og kasser proppet med sminke fyldte torsdag godt på halvgulvet, imens pigerne og drengene på Vesterlund puklede løs med klude, koste og støvsugere i hovedrengøringen af deres værelser.
Dømt på elevernes attitude er hovedrengøringen et nødvendigt onde, de godt kunne være foruden, og på flere af især drengefløjene krævede det flere løftede pegefingre og markant stemmeføring at komme helt i mål og få funklende rene, velduftende og indflytningsklare værelser.
Værelsesbyt er et stort puslespil
Rengøringstjansen nåede aldrig toppen på elevernes entusiasmebarometer. Toppen nåede til gengæld spændingsniveauet, da William Wester stod klar til at afsløre, hvilke elever der i det næste halve år skal bo på værelsesfløje sammen. Sjældent er der blevet lyttet så intenst efter i Spejlsalen. Jubelbrøl og glade smil afløste stilheden, når de nye grupperinger gik ud på værelsesfløjene, hvor ganglærerne stod klar til at løfte sløret for, hvem der skal bo på værelse sammen.
”Eleverne ser frem til bytte-værelser-dagen med både frygt og spænding. De er naturligvis kede af at skulle sige farvel til deres gamle roomies, men de er også spændte på, hvem de kommer til at bo sammen med, og om det er én, de klikker med, fortæller William Wester, der er en af de mange lærere, der har arbejdet med sammensætningen af de nye værelser.
”Vi har siddet med en stor plan med billeder af alle eleverne. Hver enkelt elev er blevet talt igennem, og vi har virkelig gjort os umage for at sammensætte de bedste værelser. Eleverne er ikke sammensat tilfældigt, og vi tror på, at alle elever bliver glade for deres nye roomies.”
Værelsesbyt, hvorfor nu det
”På Vesterlund Efterskole bytter eleverne værelser én gang i løbet af skoleåret, fortæller afdelingsleder Lars Nørregaard.
”Eleverne bytter værelser for at skabe nye sociale relationer. Værelsesbyttet rusker lidt op i fællesskabet og giver eleverne mulighed for at starte på en frisk og møde nye mennesker. Det er hvert år vores oplevelse, at værelsesbyttet giver nye stærke venskaber på tværs af tidligere grupperinger. Det styrker sammenholdet på Vesterlund.”
”Med værelsesbyttet udfordrer vi eleverne på de fordomme, de måske har fået om hinanden i løbet af det første halve år. Ved at komme tættere på hinanden, bliver fordommene oftest aflivet. Samtidigt imødekommer værelsesbyttet, at bo-områderne på Vesterlund er meget forskellige med både små og store værelser. Værelsesbyttet betyder, at eleverne prøver at bo forskelligt og med forskellige mennesker”, forklarer Lars Nørregaard.
Karoline og Sarah flytter – men edderkoppen bliver…
”Det er ikke særligt rart at skulle flytte værelse. Jeg har ikke lyst til at sige farvel til min roomie, og det er lidt underligt, at der nu skal bo andre på vores værelse”, fortæller 15-årige Karoline Bertelsen, der har boet sammen med Sarah Ravn på et hyggeligt to-mandsværelse.
”Vores personlighed og interesser er meget forskellige, men vi faldt alligevel hurtigt i hak, selvom jeg var meget genert i starten. Vi accepterer, at vi er forskellige, og det er Sarah, jeg er gået til, hvis jeg har haft brug for at tale om op- og nedture, eller hvis jeg har savnet venner og familie derhjemme.
Vi har haft det så fedt sammen, og jeg er mega spændt på at se, om jeg får det lige så godt med min nye roomie. Det er lidt ligesom første skoledag med masser af sommerfugle i maven, og selvom det bliver svært at sige farvel til Sarah, bliver det også spændende at komme tættere på nogle af de andre piger.
For at de nye piger på ”vores” værelse skal føle sig hjemme fra starten, lader vi vores kæleedderkop og billeder af nogle lækre fyre blive”, siger Karoline Bertelsen med et skævt smil.
De første snork sammen bliver mærkelige
”Vi har kun boet sammen i et halvt år. Men det føles som meget længere – på den fede måde”, fortæller Magnus Dvinge Prösch og Jacob Lindberg Lorentzen, der har boet på det fedeste 4-mandsværelse sammen med Jeppe Vitskov og Oliver Nørreris.
”Vi gider ikke rigtig flytte, for det har været fedt, godt og hyggeligt på vores værelse. Vores personligheder ligner hinanden. Vi er nok lidt dovne og dårlige til at stå op. Vi har kun misset morgenmad én gang, men vi kommer godt nok tit for sent.
Uden at det skal lyde alt for bøsset har vi været ret åbne over for hinanden. Vi har talt fortroligt om følelser, gamle forhold og alt muligt andet. Og så har vi nok snakket ret meget om pigerne på skolen.
Lige nu er det svært at forestille sig, at det bliver det samme på et nyt værelse. Men på den anden side bliver det også fedt og spændende at få nye roomies. Det vil helt sikkert give nye vaner, nye venskaber og skabe et endnu bedre sammenhold på Vesterlund, men det bliver godt nok mærligt at snorke sammen med nogle andre den første nat”, siger Magnus Dvinge Prösch og Jacob Lindberg Lorentzen grinende.
Hvad er det værste ved værelsesbyt?
Vi starter ligesom forfra og skal være rigtigt meget på igen på de nye værelsesfløje. Det bliver hårdt. Jeg kommer også til at savne min ganglærer.
Hvad er det bedste ved værelsesbyt?
At komme ind i nye vennekredse og bryde med fordomme. Måske tænker man om nogle, wauw hun er irriterende. Men faktisk er hun sød nok, når man lærer hende at kende.
Alberte Steenstrup
Hvad er det værste ved værelsesbyt?
Jeg kommer til at savne den tryghed, jeg har med min roomie. Vi kender hinandens styrker, svagheder og morgenritualer.
Hvad er det bedste ved værelsesbyt?
Det bliver fedt nok at starte på en frisk, prøve noget nyt og udvide vennekredsen.
Mathilde Stagsted
Hvad er det værste ved værelsesbyt?
At skulle sige farvel til min roomie. Vi har fået et tæt forhold, og ved hvornår vi kan drille, og hvornår vi skal være omsorgsfulde.
Hvad er det bedste ved værelsesbyt?
Jeg tror, at jeg kommer til at tale med en masse nye. For min nye roomie har venner, jeg ikke kender så godt endnu. Værelsesbyttet giver nye og flere venskaber og et bedre sammenhold på Vesterlund. Klara Aune
Værelsesbyt bryder gamle klikker
”Værelsesbyt er en udmærket idé, for det bryder nogle klikker. Nu får vi nye venner og kan bygge videre på det stærke sammenhold, der er på Vesterlund”, forklarer Peter Klitgaard, Marcus Møller-Andersen og Thor Withøft, der er nye roomies.
”Altså, det er jo ikke fordi, vi ikke kommer til at savne vores gamle værelser og roomies. Det gør vi. Men vi kan jo stadig besøge hinanden på kryds og tværs.
Det bliver fedt at lære hinanden bedre at kende – både på værelset og på værelsesgangen. Vi har forskellige behov, og med værelsesbyttet lærer vi at tage hensyn til hinanden og omgås andre mennesker, der er anderledes på nogle punkter. Vi får udvidet vores horisont, en større venskabskreds og endnu flere tætte venner. Det er lækkert”, siger de tre drenge, imens de tager en pause fra udpakningsarbejdet.
Rystetur giver god utryghed
”Jeg har glædet mig meget til værelsesbyt. Vi har haft det mega godt på mit gamle værelse, men der har også været hårde dage, og jeg tror, at en god værelsesrystetur giver nyt liv til sammenholdet”, siger 16-årige Luna Kjær.
”Måske har der været en lille tendens til, at vi har talt meget sammen på værelserne og hygget med dem, vi allerede har det godt med. Måske er vi blevet lidt for trygge og har lukket os i nogle klikker. Med værelsesbyttet får vi nye venner, og jeg er sikker på, at jeg kommer til at tale med nogle, jeg ellers ikke ville have gjort.
Jeg har fået Nikoline som ny roommate. Jeg kender hende ikke så godt. Men hun virker sød, og jeg glæder mig til at lære hende at kende. Jeg kommer fra et stort værelse, og det bliver lidt underligt kun at være to. Men så lærer vi hinanden godt at kende, og om kort tid er jeg sikker på, at vi begge ved, hvordan vi skal være over for hinanden, når vi er mega gnavne, mega sultne, når vi ikke kan sove, og hvis vi er lidt morgentrætte”, griner Luna Kjær.
Historien er skrevet af Speakloud for Vesterlund Efterskole.