Når en landmand står over for at skulle etablere sig som selvstændig, sker det oftest ved et generationsskifte i familien, eller ved at landmanden køber sig ind hos sin arbejdsgiver. Om generationsskiftet bliver succesfuldt afhænger især af den rådgivning, landmanden får i processen.
Et generationsskifte er en længere proces, og det er vigtigt, at den unge landmand får en god start og en bæredygtig fremtid. Afdelingsdirektør i Jyske Bank, Jens Christian Larsen, har erfaring med at vejlede landmændene, og han har nogle gode staldtips til, hvordan den unge landmand kan få succes som selvstændig.
– I Jyske Bank lægger vi vægt på nogle succeskriterier, som efterfølgende har vist sig at være holdbare i forhold til, at landmanden får en økonomisk og driftsmæssig bæredygtig virksomhed, fortæller Jens Christian Larsen.
Godt netværk og solidt økonomisk fundament.
Første vigtige kriterie er, at landmanden har dokumenterede driftslederevner fra tidligere jobs. Dernæst skal landmanden have en fokuseret strategi, så retningen for virksomheden er kendt. På den måde kan banken bedre være behjælpelige med rådgivning og lægge en plan for fremtiden.
Jens Christian Larsen fortæller, at økonomien selvfølgelig har stor betydning, og med et solidt økonomisk fundament har landmanden bedre muligheder. Det er også vigtigt, at der er plads til udsving, da det er en branche, hvor der er store forskelle på fortjenesten fra år til år.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at landmanden har et godt netværk og rådgivere, som han bliver udfordret af.
– Yngre landmænd har typisk ikke tilstrækkelig økonomisk kapital til at komme i gang som selvstændige, men ved et generationsskifte laves oftest en plan, hvor sælger eller den forrige generation kan medvirke i en periode, fortæller Jens Christian Larsen.
– I Jyske Bank vil vi gerne medvirke til at lave en plan for den enkelte landmand, som ønsker at købe eller overtage en landbrugsvirksomhed, så den også kan udvikle sig i fremtiden og leve op til de nye krav, som kommer til fødevareproduktion. Det ser vi som et bæredygtigt generationsskifte, uddyber Jens Christian Larsen.
Debelgaard har gennemført generationsskifte sammen med Jyske Bank.
Jyske Bank har blandt andet vejledt den unge landmand, Christian Petersen, og hjulpet ham med et generationsskifte. Han står nu som ejer af Debelgaard, og spørger man Christian Petersen, så er bankens vurdering før, under og efter et generationsskifte nødvendig.
– I samarbejde med min familie, Jyske Bank og andre rådgivere, har jeg gennemført et bæredygtigt generationsskifte, så jeg nu har mulighed for fortsat at udvikle min virksomhed, fortæller Christian Petersen, der er økologisk mælkeproducent med 375 køer og 375 hektar landbrugsjord.
– Samarbejdet med Jyske Bank har givet en klar forventningsafstemning fra start med egenkapitalens størrelse, så planen har været realistisk fra start. Det giver en god portion tryghed, at jeg ved, at strategien og det økonomiske fundament for Debelgaard er på plads, understreger Christian Petersen.
Skrevet af Speakloud for Jysk fynske Medier.