Nu kan du igen opleve Aarhus gennem regnbuens farver, nyde aftensmaden i Orangeriet eller blive inspireret og udfordret i de mange kunstudstillinger på Aros, der har åben for alle børn og voksne, som har brug for at få kulturen ind under huden igen.
På Aros står de klar til at byde gæsterne indenfor til kunst, kulturperler og socialt samvær. Her er de bevidste om, at århusianerne og de mange turister, der hvert år lader sig omfavne af kunstmuseet, har manglet kulturen under corona.
Publikum trænger til at løfte blikket og se noget andet end hjemmets fire vægge, og her kan de passende kaste øjnene på de to nye udstillinger, som Aros har installeret under corona, ligesom de igen kan besøge Olafur Eliassons regnbue på toppen af Aros, der i år fylder 10 år.
Den 150 meter lange glasrundgang har stadig plads til de mange århusianere, der i det seneste år skulle have glemt, hvordan Aarhus tager sig ud i alle regnbuens farver.
Nye udstillinger
Tingene har ikke stået stille på Aros det seneste år, selvom gæsterne har manglet. Blandt andet kan du besøge de to nye udstillinger Elisabeth Jerichau-Baumanns “Mellem verdener” og “This is not Africa”, som er en gruppeudstilling med værker af 26 forskellige kunstnere.
Udstillingen af den dansk-polske maler Elisabeth Jerichau-Baumann består af cirka 100 malerier, der viser Danmark i 1800-tallet. Udstillingens malerier bliver beskrevet som dramatiske og fulde af følelser, der står i kontrast til mange guldaldermalere på den tid i Danmark.
Derefter kan du bevæge dig ind til udstillingen “This is not Africa”, hvor 26 kunstnere har sat fokus på Afrika i mange forskellige udtryk. Her kan du få nye perspektiver på det traditionelle og stereotype billede af, hvad der er afrikansk. Værkerne består både af video, installationer, malerier, foto, skulpturer og performancekunst, så sanserne kommer på overarbejde.
Har du ikke besøgt Aros i noget tid, er det også værd at aflægge et besøg hos de mange faste udstillinger, som kunstmuseet byder på. Her er der i høj grad mulighed for at få kastet nyt lys over hverdagen.
Få stillet sulten
Når du er mættet af kunstneriske indryk, kan du besøge caféen og Orangeriet for også at få stillet den fysiske sult. I Orangeriet er der retter til både morgen, middag og aften, alt efter hvornår du besøger Aros. Kokkene har tryllet de bedste råvarer frem og forkæler dig med nye madoplevelser på menuen.
Uanset om du er til en brunchtallerken, en frokostmad med røget makrel eller en aftenmenu, så er der mulighed for at nyde maden i en slags kunstsafari midt inde mellem kunstudstillinger og kulturindtryk.
I den forbindelse kan du også smutte forbi Aros Shoppen, hvor forårets varer har fundet vej til hylderne, og der er rig mulighed for at købe et lille kunstværk og bære kunsten ind i hjemmet.
Åben for alle
Aros har selvfølgelig også tænkt over, hvordan alle gæster kan få den bedste kulturoplevelse, når de besøger kunstmuseet. Derfor er der som altid åbent til kl. 21 i hverdagene. I juni, juli og august holder museet også åbent på mandage, hvor du kan opleve den specielle aftensstemning på museet, som du passende kan krydre med en middag i Orangeriet og prøve nogle af de nye retter. Både i Shoppen, caféen og Orangeriet er der gratis adgang for alle.
Desuden er der gratis entre til udstillingerne for alle under 18 år, så hele familien kan nyde en dag eller aften i kulturens tegn. På den måde kan så mange som muligt få tid til at lægge vejen forbi, samtidig med at det bliver en behagelig oplevelse for alle.
Et coronapas eller en negativ test er naturligvis nødvendig, når du besøger kunstmuseet, ligesom du skal bære mundbind, når du studerer kunsten. Men ellers er der fri leg til at forkæle alle sanserne på Aros og lukke kulturen ind.
Skrevet af Spekloud for Jysk Fynske Medier.