Drømmen om at leve i et bofællesskab med et stærkt og nærværende naboskab, bilfrie gader og en grundlæggende tanke om at sætte et så lille klimaaftryk som muligt er blevet til virkelighed for 22 familier i Frikøbing på Midtsjælland.
Duften af vilde blomster, legende børn på trehjulede cykler, de grønne køkkenhaver, smukke arkitektoniske træhuse, imødekommende mennesker og fraværet af larmende biler springer straks i øjnene, når du går rundt på Frikøbings bugtende stier, der binder det lille bysamfund sammen.
Nytænkende byplanlægning
Idéen til Frikøbing opstod i en lille gruppe borgere, der ønskede at udvikle et bæredygtigt bofællesskab, hvor de selv satte rammerne for det liv, de ville leve og derfor selv gennemførte byplanlægningen. Det fortæller Patrick Vámosi Martinussen, der er en af initiativtagerne til Frikøbing.
”Frikøbing er drømmen om at udvikle et bofællesskab, hvor vi minimerer vores klimaaftryk og lever i et nærværende fællesskab. Vi har selv stået for byplanlægningen, og det betyder blandt andet, at vi har skabt en bilfri by med stier i stedet for veje, ligesom vi genanvender regnvand, håndterer spildevand lokalt og bæredygtigt og dyrker økologiske fødevarer”, forklarer Patrick Vámosi Martinussen.
Træhuse giver gevinst i CO2 regnskabet
I dag er 39 voksne og 24 børn flyttet ind i Frikøbings 22 boliger. 21 af husene er bygget i træ, mens det sidste hus er bygget i halm. Træhusene er meget forskellige og bygget med afsæt i den enkelte families individuelle ønsker.
”I Frikøbing har det aldrig været et krav at bygge i bestemte materialer, men vi har alle sammen den grundlæggende tankegang, at vi skal leve bæredygtigt og minimere vores klimaaftryk. Derfor har alle grundejere hurtigt dømt mursten og beton ude og valgt at bygge i træ, som er et mere bæredygtigt materiale, der ikke sætter et ligeså tungt CO2 aftryk som mursten”, forklarer Patrick Vámosi Martinussen.
Træhusene er bygget efter BR2015 og BR2020, der stiller krav om energivenlige boliger. Det betyder, at husene i Frikøbing er bygget med eksempelvis solceller, jordvarme, varmepumper og nogle med alternative isoleringsformer.
”Bygningsreglementet stiller strenge krav til blandt andet tæthed, isolering og energiforbrug, men Scanwo, som har bygget cirka halvdelen af boligerne, har sørget for, at vores boliger lever op til kravene. Det giver ekstra tryghed. Samtidigt har Scanwo udvist respekt for og lyttet til de tanker, vi har haft til vores boliger. De er fleksible og kan rumme individuelle ønsker til arkitektur, funktionalitet, materialer og indretning. Samarbejdet med Scanwo har betydet, at mange familier har kunnet bygget de huse, de drømte om”, understreger Patrick Vámosi Martinussen.
Fælleshus skal styrke fællesskabet
Patrick Vámosi Martinussen bor sammen med sin hustru og to børn i Frikøbing. Snart kan de, sammen med resten af beboerne i det lille bysamfund, indvie Frikøbings fælleshus.
”Scanwo er i fuld gang med at projektere vores fælleshus. Fælleshuset fuldender vores planer, og det bliver et samlingspunkt, hvor vi kan mødes på en uformel måde – ikke mindst om vinteren. Et stærkt nabofællesskab er et bærende element i Frikøbing. Vi mødes til fællesspisninger og alle deltager i forskellige projektgrupper, der skal være med til at drifte og udvikle Frikøbing. Det nye fælleshus bliver et naturligt samlingssted for mange af de aktiviteter, siger en forventningsfuld Patrick Vámosi Martinussen.
Kundecase og nyhed til hjemme side skrevet af Speakloud for Scanwo.