Skolepraktikeleverne på erhvervsuddannelserne i Vejle og Odense har i projektet ”Praktikplads til alle” fået gode råd til fx ansøgningen, fremtoningen og jobsamtalen. Mentorordningen har fastholdt de unge i en erhvervsuddannelse, og mange har vekslet skolepraktik til praktik i en rigtig virksomhed.

Manglen på praktikpladser på erhvervsuddannelserne er alarmerende. Derfor har Campus Vejle, Syddansk Erhvervsskole og Tietgen det sidste år samarbejdet om en ny mentorordning.

– Alle prognoser viser, at der i fremtiden er mangel på faglærte. Derfor har vi taget udfordringen op nu. Vi har valgt at fokusere på de unge, der har svært ved at finde en praktikplads selv eller fastholde den. For taber vi denne gruppe, har det store økonomiske konsekvenser for vores velfærdssamfund, fortæller projektleder på Campus Vejle, Mona Syndergaard.

Det handler ikke om faglige udfordringer, uddyber projektlederen. Til gengæld tumler de med andre udfordringer, så det virker uoverskueligt at finde en praktikplads og fastholde den.

– Mange unge er dårlige til at skrive ansøgninger og møder uforberedte op til samtalen, når de endelig kommer gennem nåleøjet. De unge i projektet kan have personlige, sociale eller psykiske udfordringer. De har brug for støtte før og under praktikforløbet til at tage de sidste skridt og udvikle sig som mennesker. Derfor er mentorordningen en god idé og en succes, mener Mona Syndergaard.

Kaare Faaborg fik praktikplads hos BUCH Din Tøjmand i Vejle

Kaare Faaborg blev sidste sommer færdig med Handelsskolen i Vejle. Som så mange andre unge kunne Kaare ikke finde en praktikplads. Derfor startede han i skolepraktik. Med hjælp fra mentor Stine Palmelund Klejstrup og lærerne på skolen lykkes det at finde en praktikplads hos BUCH Din Tøjmand i Vejle.

– Jeg startede i skolepraktik, for jeg ville ikke bare sidde hjemme og lave ingenting. Heldigvis lykkes det efter en prøveperiode hos BUCH Din Tøjmand at få en læreplads. Det er jeg super glad for, for det er meget sjovere at være i en rigtig butik, fortæller Kaare Faaborg.

Flere gange om måneden taler eller mailer han med mentor Stine Palmelund Klejstrup. Personlige udviklingssamtaler har gjort Kaare til en stærkere person. – Vi taler meget om, hvem jeg er, hvad jeg er god til, og hvad jeg kan gøre bedre. Samtalerne gør mig stærkere, mener den 19-årige elev.

Hos BUCH Din Tøjmand er de glade for Kaare Faaborg, og indehaver Lasse Buch mener, at Kaare udvikler sig eksplosivt på det menneskelige plan.

– Vi er mindre, selvstændig butik. Vores styrke er det faglige. Vi skal nok lære Kaare alt om sixpence, habitmål og hvordan tøjet er produceret. Med input fra Stine gør Kaare sig nogle helt andre overvejelser. De overvejelser er med til at udvikle ham som menneske og gøre ham til en bedre butiksassistent, forklarer Lasse Buch.

For Kaare Faaborg var det en drøm at finde en praktikplads. – Jeg kan mærke, at jeg udvikler mig både fagligt og som menneske. Det er fedt, siger Kaare Faaborg, der endnu ikke er helt klar over, hvad han vil, når han er færdig. – Jeg vil helt sikkert gerne arbejde med tøj. Måske kunne jeg godt tænke mig, at starte min egen butik, siger en smilende Kaare Faaborg.

Fakta

Uddannelsespuljen ved Region Syddanmark har støttet projekt ”Praktikplads til alle”. Projektet løber frem til 31. december 2014.

 

Pressemeddelelsen er skrevet af Speakloud for Campus Vejle.